Srpske kuće za socijalno stanovanje

Bez autora
Mar 13 2013

Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić poručio je večeras da je projekat srpske nacionalne kuće, koji namerava da realizuje, način da se istovremeno sačuva srpska graditeljska tradicija, reši problem socijalnog stanovanja i zadovolje savremeniji zahtevi za energetski efikasnom gradnjom. Ilić je, na svečanoj sednici Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika, gde mu je predstavljen elaborat o mogućim načinima gradnje srpske nacionalne kuće, poručio da građane treba izvući iz nehumanih spavaonica od betona i čelika i omogućiti im da, uz relativno mali izdatak, žive u objektima od prirodnih materijala. Osim što će doprineti očuvanju tradicije i duha sela, srpske nacionalne kuće, čiji će projekti biti besplatno ustupljeni svim zainteresovanim graditeljima, doprineće tome da Srbija od jednog od najvećeg rasipnika električne energije u Evropi u budućnosti postane izvoznik energije.

Srpske kuće za socijalno stanovanjeProjekat srpske nacionalne kuće je način da se istovremeno sačuva srpska graditeljska tradicija, reši problem socijalnog stanovanja i zadovolje zahtevi energetske efikasnosti, poručio ministar građevine Velimir Ilić.

Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić poručio je večeras da je projekat srpske nacionalne kuće, koji namerava da realizuje, način da se istovremeno sačuva srpska graditeljska tradicija, reši problem socijalnog stanovanja i zadovolje savremeniji zahtevi za energetski efikasnom gradnjom.

Ilić je, na svečanoj sednici Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika, gde mu je predstavljen elaborat o mogućim načinima gradnje srpske nacionalne kuće, poručio da građane treba izvući iz nehumanih spavaonica od betona i čelika i omogućiti im da, uz relativno mali izdatak, žive u objektima od prirodnih materijala.

"Generacije koje dolaze ne smeju da ostanu bez idetiteta, da rastu na stranoj muzici. Vratimo se našim korenima i našoj predivnoj muzici, ne stidimo se opanka. Ispada da je baba svima svirala klavir. Treba da budemo ponosni na ono što smo imali i treba da ostavimo te predivne kuće našim potomcima", rekao je Ilić.

Osim što će doprineti očuvanju tradicije i duha sela, srpske nacionalne kuće, čiji će projekti biti besplatno ustupljeni svim zainteresovanim graditeljima, doprineće tome da Srbija od jednog od najvećeg rasipnika električne energije u Evropi u budućnosti postane izvoznik energije.

Ilić je naglasio da je malim uštedama i poštovanjem principa energetske efikasnosti u gradnji moguće doći do toga da Srbija 30 odsto proizvedene električne energije, umesto što je baca, izveze i istovremeno smanji potrošnju prirodnih zaliha uglja.

Tradicija je nešto čega se ne treba stideti, zaključio je Ilić, istakavši da su graditelji u Srbiji u doba Nemanjića pravili malter koji je trajao sto godina, a da je danas nemoguće naći nekoga ko ume da napravi ono sto su naši preci pravili pre osam vekova.

Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika, koja baštini tradiciju Srpske kraljevske akademije osnovane 1886. godine, jedna je od brojnih organizacija i strukovnih udruženja koje su se odazvale pozivu ministra Ilića i uključile u promišljanje projekta srpske nacionalne kuće.

Na njenoj današnjoj sednici je, osim što je razrađena ideja gradnje srpske nacionalne kuće, ministru Iliću dodeljena zlatna medalja "Nikola Tesla", jer, kako stoji u obrazloženju Naučnog veća akademije, ovakve ideje bude nadu u preporod Srbije na relanim osnovama, domaćim potencijalima i resursima.

Akademija je dodelila i nekoliko plaketa, između ostalih i novinaru Radio-telvizije Srbije Živoradu Nikoliću, koji je, zahvaljujući na priznanju, obećao da će u svojoj emisiji "Šarnica" promovisati projekat srpske nacionalne kuće.

Ministar Ilić je ideju o izgradnji srpske nacionalne kuće lansirao u javnost početkom ove godine, istakavši da bi, kombincijom savremenih metoda gradnje i tradicionalnih prirodnih materijala, i uz pomoć lokalnih samouprava koje bi ustupile zemljište, bilo moguće graditi kuće za 300 evra po kvadratnom metru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik