Srpsko građevinarstvo na kolenima

Bez autora
Apr 14 2013

Domaće građevinarstvo je na kolenima i grca u dugovima, s obzirom da građevinske firme od države potražuju između 600 miliona i milijardu evra, kažu stručnjaci, a resorni ministar Velimir Ilić je najavio hitnu reakciju vlade. Treba što pre preduzeti mere za pomoć građevinarstvu da ne bi "totalno potonulo", zbog čega će biti formirana radna grupa sastavljena od predstavnika više ministarstava. Nisu svi konci u rukama Ministarstva građevine i urbanizma i rešavanje mnogih problema propalih građevinskih firmi u nadležnosti je drugih ministarstava, poput stečaja, imovine, dugova, blokiranih računa i loše sprovedenih privatizacija. Građevinarstvo je važna grana i pokretač privrede i treba da ga vratimo na mesto gde je nekada bilo, a u Srbiji počinje realizacija mnogih investicija.

Srpsko građevinarstvo na kolenimaDomaće građevinarstvo je na kolenima i grca u dugovima, s obzirom da građevinske firme od države potražuju između 600 miliona i milijardu evra, kažu stručnjaci, a resorni ministar Velimir Ilić je najavio hitnu reakciju vlade.

Ilić je rekao Tanjugu da treba što pre preduzeti mere za pomoć građevinarstvu da ne bi "totalno potonulo", zbog čega će biti formirana radna grupa sastavljena od predstavnika više ministarstava.

On je istakao da nisu svi konci u rukama Ministarstva građevine i urbanizma i da je rešavanje mnogih problema propalih građevinskih firmi u nadležnosti drugih ministarstava, poput stečaja, imovine, dugova, blokiranih računa i loše sprovedenih privatizacija.

"Građevinarstvo je važna grana i pokretač privrede i treba da ga vratimo na mesto gde je nekada bilo", istakao je Ilić dodajući da u Srbiji počinje realizacija mnogih investicija.

"Sada ugovaramo mnoge investicije, ali moramo naše građevinske firme da osposobimo da mogu da dobiju te poslove, jer u ovoj situaciji i prezaduženi ne mogu da prođu na tenderima", rekao je on.

Mešovita radna grupa biće sastavljena od predstavnika Ministarstva građevine, Ministarstva saobraćaja, Ministarstva rada i socijalne politike, Ministarstva finansija i privrede i Ministarstva pravde, kao i Privredne komore Srbije, Unije poslodavaca Srbije i sindikata.

Ilić je dodao su se problemi nagomilali u prethodnih dvadesetak godina, kao i da ima dosta dugova još od obnove zemlje posle NATO bombardovanja 1999. godine.

Stručnjak za građevinarstvo Goran Rodić je rekao Tanjugu da se trenutno koristi svega 20 odsto ukupnih kapaciteta domaće građevinske industrije i operative.

Bivši sekretar Odbora za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije je istakao da je komora pre dve godine upozorila da će Srbija najkasnije do kraja 2013. izgubiti građevinsku operativu ukoliko se nešto ne preduzme za spas građevinarstva.

Rodić je kazao da je u Srbiji u stambenoj izgradnji zabeležen pad od 40 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Mnoge fabrike građevinskih materijala su, prema njegovim rečima, ugašene ili su radnici na prinudnom odmoru.

"Na građevinarstvo je uticalo svetska ekonomska kriza, ali i naši unutrašnji problemi, zatim enormno poskupljenje energenata koje se odrazilo na proizvođače primarnih građevinskih proizvoda, što ih je dovelo u situaciju da izgube tržište na domaćem i inostranom tržištu", naglasio je Rodić.

Srpska građevinska operativa je poznata u svetu i tu bi trebalo tražiti izlaz iz ove situacije, naveo je on.

"Domaća operativa je jedino potcenjena u sopstvenoj zemlji. Zainteresovani su veliki potencijalni investitori u Alžiru, Libiji, Kazahstanu i u Rusiji, a to su poslovi koji se mere milijardama dolara", rekao je Rodić.

Da bi te poslove mogli da izvode, srpski građevinari treba dobro da se organizuju, zbog čega će uskoro, kako je rekao, biti osnovana posebna Građevinsko - industrijska komora Srbije.

Takođe, potrebno je urgentno rešiti pitanje dugova koji dovode mnoge firme na ivicu stečaja i situacija je takva da bi veliki broj radnika uskoro mogao da se nađe na "grbači države", istakao je Rodić i dodao da zbog toga cela vlada mora da se uključi u rešavanje tog ozbiljnog problema.

Međunarodni sajam građevinarstva (SEEBBE) pod sloganom "Oduvek i zauvek graditi" biće održan od 16. do 20 aprila na Beogradskom sajmu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik