Srpsko meso za rusko tržište

Bez autora
Apr 27 2014

Rusija je zabranila uvoz svinjskog mesa iz Evropske unije i SAD zbog bolesti životinja. Uvoz je zabranjen na godinu dana, a razmatra se produženje na pet godina. Za domaću poljoprivredu otvaraju se nove mogućnosti, jer bi izvoz svinjskog mesa iz Srbije u Rusiju mogao znatno da se uveća. Rusiji je potrebno oko sedam miliona svinja godišnje, prosečne težine od po 80 kilograma. Za kilogram svinjskog mesa plaćaju 2,4 evra. Međutim, naši kapaciteti sada su veoma mali, jer samo šest klanica ima dozvolu za izvoz svinjskog mesa u Rusiju.

Srpsko meso za rusko tržišteRusija je zabranila uvoz svinjskog mesa iz Evropske unije i SAD zbog bolesti životinja. Uvoz je zabranjen na godinu dana, a razmatra se produženje na pet godina. Za domaću poljoprivredu otvaraju se nove mogućnosti, jer bi izvoz svinjskog mesa iz Srbije u Rusiju mogao znatno da se uveća.

Rusiji je potrebno oko sedam miliona svinja godišnje, prosečne težine od po 80 kilograma. Za kilogram svinjskog mesa plaćaju 2,4 evra. Međutim, naši kapaciteti sada su veoma mali, jer samo šest klanica ima dozvolu za izvoz svinjskog mesa u Rusiju.

"Godišnje potrebe Rusije - njihova kvota je 560.000 tona svinjskog mesa, što je neverovatna količina. Mislim da Srbija bar 10 odsto u ovom momentu može da izveze i da zadovolji potrebe. Mi moramo da se organizujemo i da našu poljoprivredu ubacimo u petu brzinu", kaže Maja Timotijević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede.

Izvoz svinjskog mesa u Rusiju trebalo bi da aktivira i druge poljoprivredne grane.

"Prvo zapošljavamo veliki broj naših seljaka, poljoprivrednih proizvođača. Drugo, punimo naše farme i treće ostvarujemo mnogo veću zaposlenost naših klanica. I ono što je najvažnije ostvarujemo znatan devizni priliv. Ne izvozimo merkantilni kukuruz koji ima mnogo manju vrednost nego svinjsko meso", kaže Drago Cvijanović, direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede.

Ipak, nije sve tako jednostavno.

"Ono što nam trenutno otežava jeste to što ti kontejneri ne mogu da idu tranzitom kroz Evropsku uniju, jer nam to Evropska unija zabranjuje, nego moraju da idu ka Luci Bar i putem mora uglavnom za Sankt Peterburg. Otprilike taj put traje nekih 30 dana", kaže Aleksandar Đokić, direktor proizvodnje Industrije mesa "Koteks" u Surčinu.

Domaće sertifikovane klanice mogu mesečno da isporuče oko 5.000 tona svinjskog mesa. Prema sadašnjim cenama, to bi bio posao vredan oko 150 miliona evra godišnje, što je oko jedan i po odsto ukupnog domaćeg izvoza.

"Taj iznos bi mogao da bude udvostručen ukoliko bi država Srbija izdejstvovala u Briselu da se odobri transport svinjskog mesa preko teritorije Evropske unije. Ta zabrana je nastala 2010. kada se pojavila svinjska kuga, i ističe 2015. godine", kaže Milivoje Ćosić iz kompanije "Interkomerc".

U klanicama u Srbiji prošle godine je zaklano milion i sedamsto osamdeset hiljada grla. U istom periodu broj svinja u tovu bio je milion i trista šezdeset hiljada. Povećanjem klaničnih kapaciteta, Srbija bi mogla da unapredi svoj izvoz i dodatno zaradi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik