Šta bi Srbi da im piše na tablicama

Bez autora
Jan 26 2011

U Srbiji je do sada naručeno samo deset specijalnih registarskih tablica sa oznakama koje biraju sami vozači, po ceni od 80.000 dinara. Skoro svi su tražili da na tablicama pišu njihovi nadimci. Pres služba MUP-a saopštila je da je do sada zatraženo osam tablica u Beogradu i dve u Novom Sadu. Sve su naručili pojedinci, a ne firme. Vlasnik putničkog vozila ili teškog motocikla, može odabrati od tri do pet slova ili kombinaciju brojeva i slova. Ako se bira kombinacija, u njoj moraju da budu najmanje dva slova, s tim da to ne mogu da budu kombinacije TX, RP i RPE. Između slova i brojeva obavezna je crtica, koji se računa kao jedan znak. Ukupno, najviše sme da bude pet znakova. Ispred izabranih znakova mora da bude oznaka registarskog područja i grb sa ocilima. U Zavodu za izradu novčanica, koji pravi registarske tablice, kažu da se na specijalne tablice čeka dvadesetak dana.

Šta bi Srbi da im piše na tablicamaU Srbiji je do sada naručeno samo deset specijalnih registarskih tablica sa oznakama koje biraju sami vozači, po ceni od 80.000 dinara. Skoro svi su tražili da na tablicama pišu njihovi nadimci.

Pres služba MUP-a saopštila je da je do sada zatraženo osam tablica u Beogradu i dve u Novom Sadu. Sve su naručili pojedinci, a ne firme.

"Vlasnik putničkog vozila ili teškog motocikla, može odabrati od tri do pet slova ili kombinaciju brojeva i slova. Ako se bira kombinacija, u njoj moraju da budu najmanje dva slova, s tim da to ne mogu da budu kombinacije TX, RP i RPE. Između slova i brojeva obavezna je crtica, koji se računa kao jedan znak. Ukupno, najviše sme da bude pet znakova", kažu za "Press" u MUP-u i dodaju da ispred izabranih znakova mora da bude oznaka registarskog područja i grb sa ocilima.

U Zavodu za izradu novčanica, koji pravi registarske tablice, kažu da se na specijalne tablice čeka dvadesetak dana.

"U inostranstvu ovakve tablice često koriste firme, zato što mogu sva svoja vozila da obeleže na isti način. Na primer, ako se firma zove MCM, može da stavi MCM-1, pa MCM-2, i tako dalje", objašnjavaju u zavodu.

U policiji kažu da natpis na tablici ne sme da bude provokativan, nemoralan ili suprotan pravnom poretku.

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić smatra da razlog što je mali broj vozača tražio nove tablice nije cena, koja je 40 puta veća od one za normalne tablice, već nedovoljna informisanost o toj mogućnosti.

"Svuda u svetu su te tablice popularne, pa mislim da će i kod nas biti sve popularnije", smatra Vujanić.

Specijalne tablice ne mogu da se naruče u opštinskim policijskim stanicama, već samo u upravama saobraćajne policije. U Beogradu, to je Uprava saobraćajne policije u Ljermontovljevoj 12a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik