Šta kada kasnite sa otplatom kredita

Bez autora
Sep 04 2013

Plata kasni, ne možete na vreme da izmirite ratu za kredit ili dug za karticu. Plaćanje zatezne kamate je u tom slučaju neminovnost. Međutim, ako je kašnjenje višenedeljno, banka će vas sigurno pozvati i predložiti rešenje. Poslednja opcija je aktiviranje hipoteke. Kada se klijent suoči s problemom u otplati kredita, pre svega banka ponudi restrukturiranje kredita ako za to postoje objektivni razlozi kao što su gubitak posla ili smrtni slučaj. Tada se klijentu izlazi u susret produženjem roka, uvođenjem grejs perioda. Postoji jedan broj građana koji i nakon svih opcija koje im banka ponudi ne mogu iz opravdanog razloga da izmiruju svoje mesečne obaveze. Tada se opet pristupa dogovoru, a rešenje je vansudsko poravnanje. To je slučaj kada kredit dospeva u celokupnom iznosu na naplatu.

Šta kada kasnite sa otplatom kreditaPlata kasni, ne možete na vreme da izmirite ratu za kredit ili dug za karticu. Plaćanje zatezne kamate je u tom slučaju neminovnost.

Međutim, ako je kašnjenje višenedeljno, banka će vas sigurno pozvati i predložiti rešenje. Poslednja opcija je aktiviranje hipoteke.

- Kada se klijent suoči s problemom u otplati kredita, pre svega ponudimo restrukturiranje kredita ako za to postoje objektivni razlozi kao što su gubitak posla ili smrtni slučaj. Tada klijentu izlazimo u susret produženjem roka, uvođenjem grejs perioda... - kaže za „Blic“ Vladan Vilotijević, direktor razvoja u Sektoru za stanovništvo u Eurobanci.

Postoji jedan broj građana koji i nakon svih opcija koje im banka ponudi ne mogu iz opravdanog razloga da izmiruju svoje mesečne obaveze. Tada se opet pristupa dogovoru, a rešenje je vansudsko poravnanje.

- To je slučaj kada kredit dospeva u celokupnom iznosu na naplatu. Vansudsko poravnanje je bez troškova obrade za klijente, i tada se dogovara dinamika otplate kredita, a građanin je u obavezi da isplaćuje dogovoreni mesečni iznos - objašnjava Vilotijević.

Aktiviranje sredstava obezbeđenja je poslednji korak koji banka preduzima kako bi naplatila kredit, i to kada se pokušaju sve opcije.

- Uvek savetujemo korisnike kredita da, ako se ispostavi da neće biti u situaciji da uredno plaćaju svoje obaveze, sami prodaju stan koji su kupili i zatvore svoj kredit prema banci. Time izbegavaju da budu evidentirani kao neuredne platiše, a i postižu bolju cenu - kažu za „Blic“ u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik