Šta u Srbiji privlači strane turiste

Bez autora
Feb 09 2014

Rast broja noćenja turista u Srbiji u 2013. godini od 1,3 odsto u odnosu na 2012. rezultat je povećanja broja noćenja stranaca. Sudeći po broju noćenja, strane turiste najviše privlače banjska lečilišta, skijaški centri i Beograd. Podaci Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) pokazuju da je broj noćenja stranaca u Srbiji porastao 10,7 odsto, čemu je posebno doprinelo održavanje međunarodnih sportskih takmičenja, poput Svetskog prvenstva za rukometašice u decembru, kao i brojni muzički događaji i drugi kulturni sadržaji, pokazala je analiza tog instituta. Sa skoro dva miliona noćenja stranih gostiju u prošloj godini, udeo stranaca u ukupnom broju realizovanih noćenja (oko 6,6 miliona) iznosio je 30,3 odsto. IZIT u publikaciji navodi da postoji veliki prostor za dodatno privlačenje stanih turista i da bi se taj prostor popunio neophodno je ostvarivanje osnovnih pravnih i ekonomskih pretpostavki.

Šta u Srbiji privlači strane turisteRast broja noćenja turista u Srbiji u 2013. godini od 1,3 odsto u odnosu na 2012. rezultat je povećanja broja noćenja stranaca. Sudeći po broju noćenja, strane turiste najviše privlače banjska lečilišta, skijaški centri i Beograd.

Podaci Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) pokazuju da je broj noćenja stranaca u Srbiji porastao 10,7 odsto, čemu je posebno doprinelo održavanje međunarodnih sportskih takmičenja, poput Svetskog prvenstva za rukometašice u decembru, kao i brojni muzički događaji i drugi kulturni sadržaji, pokazala je analiza tog instituta.

Sa skoro dva miliona noćenja stranih gostiju u prošloj godini, udeo stranaca u ukupnom broju realizovanih noćenja (oko 6,6 miliona) iznosio je 30,3 odsto.

IZIT u publikaciji navodi da postoji veliki prostor za dodatno privlačenje stanih turista i da bi se taj prostor popunio neophodno je ostvarivanje osnovnih pravnih i ekonomskih pretpostavki.

Prve se, kako se navodi, odnose na sređivanje izdavanja urbanističkih dozvola i sprečavanje divlje gradnje, kao i saniranje posledica takve gradnje, a druge na ulaganje države bilo kroz kreditne aranžmane, koncesije ili javno-privatnu inicijativu u sve vidove saobraćajne inftrastrukture i turističke suprastrukture poput smeštajnih kapaciteta, šetačkih, biciklističkih staza...

Najveći broj stranih turista u 2013. godini dolazio je iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Rusije, Nemačke, Italije i Hrvatske. Iz svih drugih zemalja broj gostiju bio je manji od 100.000.

Najveći broj noćenja u 2013. godini ostvaren je u banjskim lečilištima - oko 2,1 milion, odnosno tri odsto više nego ranije. Iza banjskih nalaze se planinski centri u kojima je prošle godine noćilo skoro 1,6 miliona turista, odnosno 2, 7 odsto manje nego 2012. godine.

Na trećem mestu je Beograd u kome je 2013. godini bilo skoro 1, 3 miliona turista odnosno 2,6 odsto više u odnosu na 2012. godinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik