Stižu veće cene hrane, pića i kućne hemije

Bez autora
Sep 14 2011

Tek je jedan talas poskupljenja prošao, a drugi nas već čeka. Od prvih dana sledećeg meseca važiće novi cenovnici ”teži” od dva do 10 odsto za većinu osnovnih prehrambenih proizvoda. Tako je u poslednjih sedam dana poskupela mesna prerada jedne od vodećih industrija mesa u Srbiji. Virše su poskupele za oko 15 odsto, tako kilogram umesto 208, sada košta 239 dinara. Za skoro isti postotak poskupeli su i kobasice, salame, hamburška slanina, dimljena rebra, sveže meso... Kilogram slanine sada košta 420, a svinjskog buta 449 dinara. U pojedinim trgovinskim lancima cena ovih namirnica je za petinu viša. U mesnoj industriji ističu da su prinuđeni na promene proizvođačkih cena zvog rasta cena energenata, ambalaže, zakupa. Uz prerađevine, očekuje nas i poskupljenje pojedinih vrsta mesa, mleka, ribe, ali i slatkiša, konzervi, piva, bezalkoholnih pića, sredstava za ličnu higijenu, kućne hemije za do deset odsto.

Stižu veće cene hrane, pića i kućne hemijeTek je jedan talas poskupljenja prošao, a drugi nas već čeka. Od prvih dana sledećeg meseca važiće novi cenovnici ”teži” od dva do 10 odsto za većinu osnovnih prehrambenih proizvoda.

Tako je u poslednjih sedam dana poskupela mesna prerada jedne od vodećih industrija mesa u Srbiji. Virše su poskupele za oko 15 odsto, tako kilogram umesto 208, sada košta 239 dinara! Za skoro isti postotak poskupeli su i kobasice, salame, hamburška slanina, dimljena rebra, sveže meso... Kilogram slanine sada košta 420, a svinjskog buta 449 dinara. U pojedinim trgovinskim lancima cena ovih namirnica je za petinu viša.

U mesnoj industriji ističu da su prinuđeni na promene proizvođačkih cena zvog rasta cena energenata, ambalaže, zakupa. Uz prerađevine, očekuje nas i poskupljenje pojedinih vrsta mesa, mleka, ribe, ali i slatkiša, konzervi, piva, bezalkoholnih pića, sredstava za ličnu higijenu, kućne hemije za do deset odsto.

Ekonomisti ukazuju da je hrana neopravdano skupa i da je to i dalje najveći izdatak za prosečnu porodicu.

- Svakodnevnim skokom cena osnovnih namirnica, potrošači su zaista pogođeni, jer prehrambeni proizvodi imaju dominantan uticaj na inflatorna kretanja - naglašavaju analitičari.

- To je veliki udar na porodični budžet, jer je takva struktura porodične potrošnje, gde se gotovo dve trećine prosečnih primanja izdvaja za hranu i komunalije.

Spas na pijaci

Iako statistika kaže da je inflacija u avgustu bila na nuli, cene nisu mirovale u prodavnicama. Naprotiv, bilo je poskupljenja pojedinih vrsta mleka, mesa, ribe, testenina, konzervi za dva do četiri odsto, ali je istovremeno pojeftinjenje povrća i voća na tezgama za desetak odsto ”poništilo” taj rast.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik