Stop za sve otrove u hrani

Bez autora
Apr 17 2013

Deo laboratorije za kontrolu mleka pri Nacionalnoj referentnoj poljoprivrednoj laboratoriji počeće da radi za najkasnije dve nedelje. Ustanova koja će biti zadužena za analizu selekcijskih uzoraka mleka biće smeštena na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Ministarstvo poljoprivrede je uradilo novi koncept za rad Nacionalne laboratorije, koji je aktuelan u zemljama Evropske unije. Srbija je od predstavnika EU dobila saglasnost za novi model rada ove ustanove. Laboratorija u Vojvodini treba da bude vezana za Upravu za agrarna plaćanja. Ona će omogućiti da kvalitetnom analizom mleka - masti i ćelija, proizvođači dobiju adekvatnu subvenciju. Selekcijska analiza mleka podrazumeva kontrolu uzoraka od svih grla pojedinačno.

Stop za sve otrove u hraniDeo laboratorije za kontrolu mleka pri Nacionalnoj referentnoj poljoprivrednoj laboratoriji počeće da radi za najkasnije dve nedelje.

Ustanova koja će biti zadužena za analizu selekcijskih uzoraka mleka biće smeštena na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, kaže Danilo Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede je, kako tvrdi državni sekretar, uradilo novi koncept za rad Nacionalne laboratorije, koji je aktuelan u zemljama Evropske unije. Prema njegovim rečima, Srbija je od predstavnika EU dobila saglasnost za novi model rada ove ustanove.

"Laboratorija u Vojvodini treba da bude vezana za Upravu za agrarna plaćanja . Ona će omogućiti da kvalitetnom analizom mleka - masti i ćelija, proizvođači dobiju adekvatnu subvenciju", kaže Golubović.

Selekcijska analiza mleka, objašnjava za Novosti doc. dr Denis Kučević, budući direktor laboratorije u Novom Sadu, podrazumeva kontrolu uzoraka od svih grla pojedinačno.

"Stručno osoblje će uzimati sve parametre bitne za kvalitet mleka. Tako ćemo biti u prilici da unapred, pre nego što mleko uošte uđe u preradu, znamo kakvo je zdravlje krava, kakvog je kvaliteta ishrana životinja, da li ima problema sa metalima, bakterijama i slično. Na taj način će se smanjiti mogućnost pojavljivanja eventualnih problema, kao što je nedavni sa aflatoksinom", kaže Kučević.

Cilj države je, tvrdi budući šef laboratorije na Poljoprivrednom fakultetu, da puštanjem u rad ove ustanove poveća kvalitet, ali i količinu mleka koje se proizvodi u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik