Stopa nezaposlenosti u prvom kvartalu ove godine 20,8 odsto

Bez autora
May 04 2014

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da je u prvom kvartalu ove godine sprovedena anketa o radnoj snazi, na uzorku od približno 10.000 domaćinstava na području Srbije. U saopštenju se navodi da su prikupljeni podaci o demografskim obeležjima za sva anketirana lica, pri čemu je ukupno anketirano 23.330 osoba. Podaci o radnoj aktivnosti prikupljeni su za sva lica stara 15 i više godina, odnosno za 20.284 lica. Stopa nezaposlenosti, koja predstavlja učešće nezaposlenih u ukupnom broju aktivnih stanovnika (zaposleni i nezaposleni), u prvom kvartalu iznosila je 20,8 odsto, i to 20,1 odsto za muško i 21,6 odsto za žensko stanovništvo. Stopa nezaposlenosti u regionu Beograda iznosila je 18 odsto, u regionu Vojvodine 21,2 odsto, u regionu Šumadije i zapadne Srbije 20,5 odsto, dok je u regionu južne i istočne Srbije bila 23,5 odsto.

Stopa nezaposlenosti u prvom kvartalu ove godine 20,8 odstoRepublički zavod za statistiku saopštio je danas da je u prvom kvartalu ove godine sprovedena anketa o radnoj snazi, na uzorku od približno 10.000 domaćinstava na području Srbije.

U saopštenju se navodi da su prikupljeni podaci o demografskim obeležjima za sva anketirana lica, pri čemu je ukupno anketirano 23.330 osoba.

Podaci o radnoj aktivnosti prikupljeni su za sva lica stara 15 i više godina, odnosno za 20.284 lica.

Stopa nezaposlenosti, koja predstavlja učešće nezaposlenih u ukupnom broju aktivnih stanovnika (zaposleni i nezaposleni), u prvom kvartalu iznosila je 20,8 odsto, i to 20,1 odsto za muško i 21,6 odsto za žensko stanovništvo.

Stopa nezaposlenosti u regionu Beograda iznosila je 18 odsto, u regionu Vojvodine 21,2 odsto, u regionu Šumadije i zapadne Srbije 20,5 odsto, dok je u regionu južne i istočne Srbije bila 23,5 odsto.

Stopa zaposlenosti predstavlja procenat zaposlenih u ukupnom stanovništvu starom 15 i više godina, i u prvom kvartalu iznosila je 38,4 odsto, od toga je stopa zaposlenosti za muškarce bila 45,7 odsto, a za žene 31,6 odsto.

Najveća stopa zaposlenosti bila je u regionu Šumadije i zapadne Srbije 40,7 odsto, u regionu Beograda 38,3 odsto, u regionu Vojvodine 37,4 odsto, dok je u regionu južne i istočne Srbije bila 36,5 odsto.

Stopa nezaposlenosti u prvom kvartalu ove godine veća je za 0,7 procentnih poena u odnosu na oktobar prošle godine, dok stopa zaposlenosti beleži pad od 0,7 procentnih poena.

Stopa neformalne zaposlenosti u prvom kvartalu 2014. godine veća je za 0,2 procentna poena u odnosu na oktobar 2013. godine.

Stopa neformalne zaposlenosti predstavlja procenat lica koja rade bez formalnog ugovora o radu u ukupnom broju zaposlenih. Ova kategorija obuhvata zaposlene u neregistrovanoj firmi, zaposlene u registrovanoj firmi, ali bez formalnog ugovora o radu i bez socijalnog i penzionog osiguranja, kao i neplaćene pomažuće članove domaćinstva.

Osnovni cilj sprovođenja ove ankete jeste prikupljanje podataka o radnim karakteristikama stanovništva i procena ukupne radne snage u zemlji prema međunarodnim preporukama i definicijama, odnosno dobijanje podataka o tri osnovna, međusobno isključiva kontingenta stanovništva starog 15 i više godina, a to su zaposlena, nezaposlena i neaktivna lica, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik