Stopirane sve privatizacije

Bez autora
Sep 13 2011

Agencije za privatizaciju stopiraće prodaju preduzeća u čijem se sastavu nalazi imovina koja se potražuje u postupku restitucije . Agencija za privatizaciju neće pokretati nikakav novi postupak bilo koje privatizacije za koju postoje informacije da se u sastavu preduzeća nalaze imovinske celine ili neki objekti koji su predmet restituticije. Agencija je, već sada, kada je Predlog zakona usvojen na sednici Vlade, upoznata sa odredbama tog propisa, tako da je doneta odluka da se ne objavljuju javni pozivi za prodaju preduzeća. Agencija neće do konačnog usvajanja objavljivati nikakve javne pozive koji mogu da tangiraju prodaju nacionalizovane imovine, ili imovine koja je oduzimana prethodnim vlasnicima. To konkretno znači da neće biti oglašavana ni prodaja hotela „Splendid“, ali i druge imovine koju potražuju bivši vlasnici. Postoje preduzeća koja su već privatizovana i u svom sastavu imaju imovinu koja može biti predmet osporavanja, ali ostaje da se vidi kako će zakon o restituciji rešiti status te imovine, odnosno šta će se naturalno vraćati, a šta će biti predmet novčanog obeštećenja.

Stopirane sve privatizacijeAgencije za privatizaciju stopiraće prodaju preduzeća u čijem se sastavu nalazi imovina koja se potražuje u postupku restitucije - najavljuje direktor Agencije Vladislav Cvetković.

- Agencija za privatizaciju neće pokretati nikakav novi postupak bilo koje privatizacije za koju postoje informacije da se u sastavu preduzeća nalaze imovinske celine ili neki objekti koji su predmet restituticije.

Cvetković kaže i da Agencija, već sada, kada je Predlog zakona usvojen na sednici Vlade, upoznata sa odredbama tog propisa, tako da je doneta odluka da se ne objavljuju javni pozivi za prodaju preduzeća.

- Agencija neće do konačnog usvajanja objavljivati nikakve javne pozive koji mogu da tangiraju prodaju nacionalizovane imovine, ili imovine koja je oduzimana prethodnim vlasnicima - objašnjava direktor ove institucije i dodaje da to konkretno znači da neće biti oglašavana ni prodaja hotela „Splendid“, ali i druge imovine koju potražuju bivši vlasnici.

Cvetković napominje i da postoje preduzeća koja su već privatizovana i u svom sastavu imaju imovinu koja može biti predmet osporavanja, ali da ostaje da se vidi kako će zakon o restituciji rešiti status te imovine, odnosno šta će se naturalno vraćati, a šta će biti predmet novčanog obeštećenja.

- Prema odredbama budućeg zakona o vraćanju imovine i obeštećenju neće biti naturalne restitucije onoga što je privatizavano, te će u tim slučajevima biti primenjeno novčano obeštećenje - zaključuje Cvetković.

Agencija će se, tvrdi njen direktor, svakako ponašati u skladu sa novom regulativom koja će se odnositi, pre svega, na buduće privatizacije.

- U svim dosadašnjim privatizacijama Agencija se ponašala društveno odgovorno, pa je tako u svim ugovorima prilikom tenderske ili aukcijske prodaje kupcima bilo naglašeno da li imovinu koja se prodaje potražuju bivši vlasnici - kaže Cvetković.

Stečaj

Na pitanje šta će biti sa preduzećima koja su u stečaju, koja se nalaze u portfelju Agencije, a u njihovom sastavu se takođe nalazi imovina koju potražuju bivši vlasnici, Cvetković kaže da to pitanje treba da reši zakon o vraćanju imovine i obeštećenju.

- Nisam upoznat da je zakon o restituciji to regulisao do kraja, ali sasvim sigurno sve što je prodato bilo kroz privatizaciju ili stečaj i dobilo vlasnika, bilo bi nepraktično da se radi naturalna restitucija. Da li će za stečaje koji su sada u toku, oni biti predmet naturalne restititucije, to ostavljamo da utvrdi zakonodavac - zaključuje direktor Agencije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik