Suve šljive - za izvoz

Bez autora
Oct 24 2011

U Srbiji se godišnje proizvede oko 6.000 tona suvih šljiva, a trećina završi na stranim tržištima. Prema podacima Zavoda za statistiku, kupci ovog, tradicionalnog srpskog proizvoda, su iz Hrvatske, ali i Turske, Holandije, Nemačke, Češke, Rusije. Proizvođači suvih šljiva u Srbiji, međutim, i pored sigurnog plasmana, sve teže uspevaju da posluju bez gubitaka. Jer, kako kažu, cena ovog proizvoda na evropskom tržištu je sve niža, a cena proizvodnje kod nas - sve viša. Proizvođači navode da je pre šest godina kilogram suvih šljiva sa košticom koštao 2,3 evra, dok se danas za istu količinu, i to bez koštica, plaća tek 1,8 evra. Srpske suve šljive, i pored olakšica pri izvozu, odnosno uvozu, ponajmanje se izvoze u Rusiju. Razlog je što, navode proizvođači, kupci iz Rusije najmanje plaćaju, a najzahtevniji su. Najveći konkurent Srbiji u izvozu su Argentina i Čile, ali ovdašnji proizvođači navode da država u ovim zemljama stoji iza proizvođača.

Suve šljive - za izvozU Srbiji se godišnje proizvede oko 6.000 tona suvih šljiva, a trećina završi na stranim tržištima.

Prema podacima Zavoda za statistiku, kupci ovog, tradicionalnog srpskog proizvoda, su iz Hrvatske, ali i Turske, Holandije, Nemačke, Češke, Rusije...

Proizvođači suvih šljiva u Srbiji, međutim, i pored sigurnog plasmana, sve teže uspevaju da posluju bez gubitaka. Jer, kako kažu, cena ovog proizvoda na evropskom tržištu je sve niža, a cena proizvodnje kod nas - sve viša.

- Izdržaću još ove godine ovako, a sledeće ću, najverovatnije, zatvoriti sušaru - rekao nam je Ćuro Avramović, vlasnik firme „Poljootkup“ iz Bresnice kod Čačka, koja godišnje proizvede oko 500 tona suvih šljiva, i sva količina se izveze.

- U ovoj državi je nemoguće raditi. Samo gas, koji je glavni energent za sušaru, u odnosu na prošlu godinu poskupeo je tri puta. Sa druge strane, u Evropi traže što niže cene.

Proizvođači navode da je pre šest godina kilogram suvih šljiva sa košticom koštao 2,3 evra, dok se danas za istu količinu, i to bez koštica, plaća tek 1,8 evra. Srpske suve šljive, i pored olakšica pri izvozu, odnosno uvozu, ponajmanje se izvoze u Rusiju. Razlog je što, navode proizvođači, kupci iz Rusije najmanje plaćaju, a najzahtevniji su. Najveći konkurent Srbiji u izvozu su Argentina i Čile, ali ovdašnji proizvođači navode da država u ovim zemljama stoji iza proizvođača.

- Naša država nam je ukinula subvencije od deset odsto, dažbine su ogromne, a kamate pravo čudo...

- ispričali su nam proizvođači suvih šljiva kojih najviše ima u Čačku i okolini, valjevskom i užičkom kraju...

- Neki od nas su pravili biznis planove, kojima su povezivali uzgajivače šljiva, hladnjačare i prerađivače, i to posebno u ruralnim sredinama, kako bi se zaustavio odliv ljudi, ali to nije imalo nikakvog efekta. Od države nikakve pomoći...

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik