Svaka radnja druga cena

Bez autora
Mar 19 2014

Najosnovnije namirnice - ulje, brašno, mleko, jogurt istih dobavljača, često se u domaćim prodavnicama razlikuju u ceni i do 50 odsto. Ponekad, po ceni kilograma ili litra mogu se kupiti dva. Brašno „fidelinka“ trenutno u trgovinama košta od 39 do 59 dinara. Litar suncokretovog ulja „vital“ ima raspon od 109 do 121 dinar, zavisno od prodajnog lanca, varira za 11 odsto, a standardno pakovanje margarina „dobro jutro“ prodaje se od 72 do 99 dinara. Većina prodajnih kuća u Srbiji osnovne namirnice prodaje na vikend, nadeljnoj, dvonedeljnoj, a neki i na mesečnoj akciji. Jogurt „moja kravica“ od litra može da se kupi za 79, ali i za 112 dinara, što je razlika od čak 43 odsto. Slično je i sa mlekom „megle“, čija cena varira za oko 32 odsto, ili od 75 do 99 dinara. Tolike razlike u cenama istih proizvoda još jednom pokazuju koliko se od radnje do radnje može uštedeti. U zavisnosti od kraja grada u kom žive, kupci za iste namirnice odvajaju različite sume novca.

Svaka radnja druga cenaNajosnovnije namirnice - ulje, brašno, mleko, jogurt istih dobavljača, često se u domaćim prodavnicama razlikuju u ceni i do 50 odsto. Ponekad, po ceni kilograma ili litra mogu se kupiti dva.

Brašno „fidelinka“ trenutno u trgovinama košta od 39 do 59 dinara. Litar suncokretovog ulja „vital“ ima raspon od 109 do 121 dinar, zavisno od prodajnog lanca, varira za 11 odsto, a standardno pakovanje margarina „dobro jutro“ prodaje se od 72 do 99 dinara.

Većina prodajnih kuća u Srbiji osnovne namirnice prodaje na vikend, nadeljnoj, dvonedeljnoj, a neki i na mesečnoj akciji. Jogurt „moja kravica“ od litra može da se kupi za 79, ali i za 112 dinara, što je razlika od čak 43 odsto. Slično je i sa mlekom „megle“, čija cena varira za oko 32 odsto, ili od 75 do 99 dinara. Tolike razlike u cenama istih proizvoda još jednom pokazuju koliko se od radnje do radnje može uštedeti. U zavisnosti od kraja grada u kom žive, kupci za iste namirnice odvajaju različite sume novca.

- Ovako visoki rasponi u cenama istih namirnica znak su da ne funkcioniše tržište - kaže Petar Bogosavljević, predsednik organizacije za zaštitu potrošača.

- Problem je što nemamo informacije o cenama na jednom mestu. To bi u startu snizilo cene za nekoliko procenata.

Najdrastičnije razlike su kod svežeg mesa i prerađevina. Tako, čajna može da se kupi za 800, ali i za 1.400 dinara. Cena pilećeg filea je od 480 do 630, dok za svinjski but treba izdvojiti od 390 do 500 dinara. Cena dimljene pečenice varira od 900 do 1.200 dinara. Visoke oscilacije su i kod kora za pite i gibanice, proizvedene od brašna istog tipa i dobavljača, koje se prodaju od 69 do 110 dinara. Kafa istog proizvođača od 200 grama košta od 149 do čak 230 dinara.

Zbog niskog standarda i slabe kupovne moći, trgovci sve pažljivije određuju cene. To je osetljiv posao, jer je ekonomska kriza donela i pad prometa. Saradnik IZIT-a ekonomista Saša Đogović kaže da su cene, i pored rasta PDV sa osam na 10 odsto početkom godine, na nižoj koti nego u prvom mesecu prošle godine, što je posledica izuzetno niske kupovne snage stanovništva i postepenog usklađivanja poslovanja trgovačkih lanaca sa standardom prosečnog potrošača.

- Cene ulja tako su u januaru za 17,5 odsto niže nego pre godinu dana, u isto vreme voće je za 15,1 odsto jeftinije, a džemovi i čokolade za 3,1 odsto - dodaje Đogović.

- Za razliku od hrane, istovremeno početkom godine značajno su skočile cene duvana i alkohola, ali i stanovanja, vode, struje, gasa i drugih goriva.

Značajne uštede

Asocijacija potrošača Srbije uporedila je iste namirnice i ustanovila velike razlike u cenama tih proizvoda. Kupujući pojedine proizvode u najpovoljnijem marketu, može da se uštedi i do 37 odsto u proseku. Prevedeno u novcu, uštede se kreću od 200 dinara za proizvode od brašna, do čak više od 2.000 dinara za meso i mesne prerađevine, pokazalo je istraživanje APOS-a. Udruženja potrošača su odavno obelodanila da su marže kod pojedinih trgovaca često veće i od nabavnih cena proizvoda. Visoke cenovne razlike postoje i unutar jednog grada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik