Svaki market bira dobavljača

Bez autora
Apr 20 2011

Danas je gotovo retkost da na rafovima istog trgovinskog lanca pronađete tražene proizvode, čak i onda kada se oni proizvode u našoj zemlji. Tako se u nekim marketima ne mogu naći istovremeno i „grand“ i „don“ kafa, ili, recimo, jestivo ulje iz Sombora, Zrenjanina ili Vrbasa. Mnogi kupci ne mogu da nađu na policama najbližih marketa ni omiljenu poslasticu iz „Štarka“, mineralnu vodu „knjaz“, ili sladoled iz domaće fabrike „Ajs fektori“... Sa krizom i padom potrošnje, na tržištu mnogi sve češće preferiraju isključivo sopstvene robne marke, namirnice koje se svakodnevno kupuju. Takva ponuda u ovim uslovima ipak je neki manji problem za potrošače, jer se mogu kazniti određeni trgovci time što će ih kupci zaoblaziti i neće kupovati kod njih.

Svaki market bira dobavljačaDanas je gotovo retkost da na rafovima istog trgovinskog lanca pronađete tražene proizvode, čak i onda kada se oni proizvode u našoj zemlji.

Tako se u nekim marketima ne mogu naći istovremeno i „grand“ i „don“ kafa, ili, recimo, jestivo ulje iz Sombora, Zrenjanina ili Vrbasa...

Mnogi kupci ne mogu da nađu na policama najbližih marketa ni omiljenu poslasticu iz „Štarka“, mineralnu vodu „knjaz“, ili sladoled iz domaće fabrike „Ajs fektori“...

Sa krizom i padom potrošnje, na tržištu mnogi sve češće preferiraju isključivo sopstvene robne marke, namirnice koje se svakodnevno kupuju.

- U megamarketu, gde stalno pazarim, jer živim u blizini, nema „don“ kafe, ali ni domaćeg porodičnog pakovanja sladoleda „ajs fantazi“, iako je najmanje za 10 odsto jeftiniji od ostalih vrsta iste kategorije - žali se Petar Mitrović sa Novog Beograda.

Edina Popov, predsednica UO APOS, kaže da je takva ponuda u ovim uslovima ipak neki manji problem za potrošače, jer možemo kazniti određene trgovce time što ćemo ih zaoblaziti i ne kupovati kod njih.

- Imamo svoje porodične navike šta pazarimo - ako dođem jednom, dvaput, pa tri puta i ne nađemo šta želimo, kažemo „hvala lepo“ i odemo u drugu trgovinu, koja nam nudi sve po našem ukusu - dodaje Popova.

- Ako trgovac može to lako da podnese, onda to i nije veliki problem, jer to ne bi ni radili.

S druge strane, imamo praksu da se pojedini trgovinski lanci orijentišu samo na jednog dobavljača, ali zato dobiju i najpovoljnije cene.

- Po zakonu, trgovci biraju robu koja zadovoljava tražnju u njihovim prodajnim objektima i ima prođu - tvrdi Popova, dodajući da su, naravno, izuzetak kartelsko dogovaranje i udruživanje.

Kako nezvanično saznajemo, mnogi dobavljači su prestali i da isporučuju robu slabim platišama. A to i ne čudi, jer je prosek plaćanja kod nas više od 120 dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik