Sve manje kredita u domaćoj valuti

Bez autora
Mar 18 2014

Građani i privreda sve manje zajme kod banaka, tako da su i krediti u dinarima - u padu. Do kraja prošle godine, banke su odobrile 1,78 biliona dinara zajmova, što je u odnosu na septembar za 2,3 odsto manje. Do smanjenja je došlo, kako navodi centralna banka, zbog pooštrenih kriterijuma banaka, ali i smanjenje tražnje za pozajmicama. S druge strane došlo je do porasta štednje u dinarima. Banke su u poslednjem kvartalu prošle godine odobrile firmama i stanovništvu 185,3 milijarde dinara novih zajmova, što je za 5,2 odsto bilo manje nego u prethodnom tromesečju. Pad zajmova sa valutnom klauzulom bio je samo 0,9 odsto, što znači da su indeksirani zajmovi i dalje traženi.

Sve manje kredita u domaćoj valutiGrađani i privreda sve manje zajme kod banaka, tako da su i krediti u dinarima - u padu. Do kraja prošle godine, banke su odobrile 1,78 biliona dinara zajmova, što je u odnosu na septembar za 2,3 odsto manje.

Do smanjenja je došlo, kako navodi centralna banka, zbog pooštrenih kriterijuma banaka, ali i smanjenje tražnje za pozajmicama. S druge strane došlo je do porasta štednje u dinarima.

Banke su u poslednjem kvartalu prošle godine odobrile firmama i stanovništvu 185,3 milijarde dinara novih zajmova, što je za 5,2 odsto bilo manje nego u prethodnom tromesečju. Pad zajmova sa valutnom klauzulom bio je samo 0,9 odsto, što znači da su indeksirani zajmovi i dalje traženi.

- Kada su u pitanju samo građani, oni su se od septembra do decembra veoma malo zaduživali - navode u NBS.

- Zajmovi u dinarima su smanjeni za 9,7 odsto. Zbog pooštrenih kreditnih standarda banaka i očekivanog završetka programa subvencionisanih zajmova, manje je odobreno i stambenih pozajmica, koje se odobravaju s deviznim predznakom.

S druge strane, krajem prošle godine došlo je do porasta dinarske štednje za 2,1 odsto. Sada depoziti u domaćoj valuti iznose 23,3 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik