Sve traženiji administratori mreža

Bez autora
Jul 02 2014

Gotovo svaka kompanija danas ima potrebu za zaposlenima koji se bave administracijom odnosno održavanjem mrežnih sistema, ali malo ko od nas zna da su to Microsoft i Linux stručnjaci. Koliko su ovi stručnjaci traženi danas na tržištu pokazuju i podaci da su administratori mreža na listama najtraženijih IT veština za 2014. godinu skočili za čak 5 mesta u odnosu na prethodnu godinu. Ovo je rezultat istraživanja koje svake godine sprovodi portal Computerworld.com. Prema ovim podacima skoro trećina ispitanih kompanija navela je da planira u 2014. godini da zaposli administratora mreža, dok je u 2013. godini ovakve planove imala jedna petina kompanija. Administratori mreža su takođe ušli i u šest najplaćenijih IT industrija, prema istraživanju ovog portala. Njihova prosečna godišnja zarada u Americi je procenjena na 73.000 dolara.

Sve traženiji administratori mrežaGotovo svaka kompanija danas ima potrebu za zaposlenima koji se bave administracijom odnosno održavanjem mrežnih sistema, ali malo ko od nas zna da su to Microsoft i Linux stručnjaci.

Koliko su ovi stručnjaci traženi danas na tržištu pokazuju i podaci da su administratori mreža na listama najtraženijih IT veština za 2014. godinu skočili za čak 5 mesta u odnosu na prethodnu godinu! Ovo je rezultat istraživanja koje svake godine sprovodi portal Computerworld.com. Prema ovim podacima skoro trećina ispitanih kompanija navela je da planira u 2014. godini da zaposli administratora mreža, dok je u 2013. godini ovakve planove imala jedna petina kompanija.

Administratori mreža su takođe ušli i u šest najplaćenijih IT industrija, prema istraživanju ovog portala. Njihova prosečna godišnja zarada u Americi je procenjena na 73.000 dolara.

Kakvo je stanje na srpskom tržištu?

Kako prenosi Link group, srpski poslodavci takođe traže ove IT stručnjake. Istraživanje Visoke škole strukovnih studija za informacione tehnologije ITS pokazalo je da je u odnosu na prvi kvartal prošle godine ove godine potražnja za Linux stručnjacima porasla za skoro 15%. Broj oglasa za koji traže poznavanje LINUX operativnog sistema objavljenih na portalima poslovi.infostud.com i www.poslovi.rs porastao je za jednu osminu.

Za LINUX stručnjake i sve one koji žele da rade kao administratori mreža značajan je podatak da je i u Srbiji otvoren prvi ovlašćeni LINUX trening centar  Linux Professional Institute (LPI) training center u Srbiji. Ovaj trening centar otvoren je na ITAcademy koja posluje u okviru kompanije LINK group u Beogradu. Na departmanu za administraciju na ITAcademy se školuju stručnjaci i za Microsoft administraciju i za Linux adminstraciju.

Sada u zvaničnom LINUX trening centru mogu da steknu znanja i veštine iz ove oblasti, i značajno povećaju šanse u postizanju uspeha na LPIC (Linux Professional Institute Certification) ispitima za sticanje svetski priznatog sertifikata.

LPIC sertifikati potvrđuju izuzetno znanje i stručnost IT profesionalaca u oblasti Linux administracije, i osiguravaju priznatost i prednost sertifikovanim stručnjacima u unapređenju posla i IT karijere.

Inače, LPIC deluje u saradnji sa predavačima i stručnjacima u ovoj oblasti širom sveta. LPIC sertifikacija cenjena je među brojnim uspešnim svetskim organizacijama i kompanijama. U ponudi su dva nivoa sertifikacije: Junior Level Linux Professional (LPIC-1) i Advanced Level Linux Professional (LPIC-2).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik