Sve više solo putnika

Bez autora
Feb 27 2024

Zahvaljujući razvoju tehnologije danas su putovanja u solo aranžmanu mnogo lakša i jednostavnija.

Dovoljno je pre polaska malo istražiti preko zvaničnih sajtova i turističkih foruma izabranu destinaciju, u pametne telefone instalirati neophodne aplikacije za putovanja i avantura jedne osobe može da počne.

Da je ovo trend koji sve više uzima maha ilustruje brojka sa Instagrama na kome je od početak leta podeljeno više od 4,6 miliona postova sa heštegom solo putnik (#solotravel). Prema pojedinim istraživanjima i anketama broj onih koji idu bez društva na odmor kreće se od 15 do čak 24 procenta od ukupnog broja putnika. Zanimljivo je da prednjače dame i osobe mlađe životne dobi. Kako pišu specijalizovani sajtovi, samostalni turista češće bira neke egzotične i daleke adrese u odnosu na one popularne kao što su etablirana morska odmarališta, evropske metropole poput Rima, Barselone, Pariza, Atine...

Kao što su pre neku godinu tradicionalni hotelijeri bili uzdrmani pojavom i ekspanzijom servisima poput „Buking” ili „Er bi-en-bi” tako se sada na samom kraju druge decenije 21. veka pojavljuje nova armija – solo putnika. Među njima je najviše pripadnika generacije milenijalaca. O svemu što na putovanjima dožive, naravno, obavezno „postuju” rečima i mnogo više slikama i video-zapisima na svojim nalozima na društvenim mrežama.

Za one koje prvi put možda kreću u takvu avanturu nije zgoreg pročitati savete koje je pobrojala Anka Raluk Mursan, travel influenser i turistički vodič.

– Potrebni su dobar i pouzdan pametni telefon i punjač.

– Znanje dvadesetak fraza ili ključnih reči lokalnog jezika odredišta. To olakšava postavljanje pitanja ili, daleko bilo, obraćanja za neku vrstu pomoći. Tu je i onaj emotivni momenat: svako će se razgaliti kada od stranaca sa drugog dela planete čuje da izgovara neku reč njegovog maternjeg jezika.

– Uz pomoć planera i aplikacija treba napraviti kalendar koji će umesto putnika postavljati sadržaje na nalozima na društvenim mrežama, ne samo zbog pratilaca već i svojih najbližih, porodice, prijatelja. Tehnologija je tu da pomaže.

– Ne zaboravite da vodite klasičan dnevnik. Odvojite svakoga dana makar 30 minuta za zapisivanje najlepših trenutaka. Ta nova iskustva osim što pečatirate fotografijama, bolje se ipak čuvaju zapisom o vlastitim mislima i emocijama. Takođe, pisane uspomene imaju ne samo značaj za tu osobu kao sećanje, već kada budu postavljene na blogu mogu da budu inspiracija i nova informacija budućim putnicima.

– Velike metropole su „aut”, ekscentrične i neobične destinacije su „in”. Budite brži od trenda i otputujte na novu destinaciju koju još nisu otkrili i osvojili turisti. Ne mora to da bude prašuma ili selo u Amazoniji. I u sopstvenoj domovini, komšiluku mogu da se pronađu zanimljive destinacije.

– Koristite lokalni prevoz jer je to jedan od najboljih načina da se oseti puls nekog mesta. Uz kartu koja je sigurno jeftinija i od najpovoljnijeg taksija može da se oseti kako živi lokalno stanovništvo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik