Tapija na popravnom

Bez autora
Jan 24 2013

Nacrt zakona o katastarskoj legalizaciji u četvrtak je skinut sa dnevnog reda sednice Vlade Srbije. Od Ministarstva građevine, koje je predlagač, zatraženo je da se Agenciji za borbu protiv korupcije dostave dopunska objašnjenja. Inače, sva nadležna ministarstva, kao i Odbor za zakonodavstvo, dali su pozitivna mišljenja na predloženi nacrt. Mesec dana nakon formiranja nove vlade Srbije, ministar Ilić najavio je katastarsku legalizaciju, koja bi konačno trebalo da reši višedecenijski problem. Time bi se upisalo vlasništvo nad 1,3 miliona bespravno sagrađenih zdanja. Nacrt zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole pretrpeo je nekoliko izmena. Koplja su se lomila oko tuđeg zemljišta, na kojem su nikli objekti. U konačnoj verziji, koja je predložena Vladi Srbije, stoji da parcela mora da se plati vlasniku (fizičko, pravno lice ili država), uključujući i zemljište ispod objekta, što je po prvim najavama trebalo da bude besplatno, a da oštećena strana u sudskom sporu može da traži naknadu štete.

Tapija na popravnomNacrt zakona o katastarskoj legalizaciji u četvrtak je skinut sa dnevnog reda sednice Vlade Srbije, saznaju „Novosti“. Od Ministarstva građevine, koje je predlagač, zatraženo je da se Agenciji za borbu protiv korupcije dostave dopunska objašnjenja.

Inače, sva nadležna ministarstva, kao i Odbor za zakonodavstvo, dali su pozitivna mišljenja na predloženi nacrt, kaže, za „Novosti“, Velimir Ilić, ministar građevine.

Mesec dana nakon formiranja nove vlade Srbije, ministar Ilić najavio je katastarsku legalizaciju, koja bi konačno trebalo da reši višedecenijski problem. Time bi se upisalo vlasništvo nad 1,3 miliona bespravno sagrađenih zdanja. Nacrt zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole pretrpeo je nekoliko izmena. Koplja su se lomila oko tuđeg zemljišta, na kojem su nikli objekti. U konačnoj verziji, koja je predložena Vladi Srbije, stoji da parcela mora da se plati vlasniku (fizičko, pravno lice ili država), uključujući i zemljište ispod objekta, što je po prvim najavama trebalo da bude besplatno, a da oštećena strana u sudskom sporu može da traži naknadu štete.

Prema konačnoj verziji, naknada koja se plaća vlasniku zemljišta obračunava se po propisima kojima se uređuje eksproprijacija. Takođe, vlasnik bespravnog objekta je dužan da od nadležne službe zatraži da mu se odredi zemljište za redovnu upotrebu objekta (okućnica), koje takođe treba da plati. Za one koji su izgradili objekat na svom zemljištu, problema nema. Oni će za oko 100 evra biti upisani u katastar kao vlasnici bespravno izgrađenog zdanja.

Inače, ovaj zakon primenjuje se samo za objekte koji su završeni do 11. septembra 2009. godine. Leks specijalis o katastarskoj legalizaciji važiće do 31. decembra 2014. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik