Tek svaki stoti gost biće iz Srbije

Bez autora
May 31 2010

Spekulacije da će zbog aktuelne krize Grci ove godine spustiti cene letnjih aranžmana pokazale su se kao netačne, a prema istraživanju koje je objavljeno na poznatom domaćem turističkom sajtu putovanja.info letovanje u nekom od najpopularnijih grčkih mesta, putnici iz Srbije moraće u proseku da plate 12 odsto više nego prošle godine. Ipak, to će i ovog leta biti omiljena destinacija među srpskim turistima, onima koji vole grčke plaže, ili na jug odlaze zato što nemaju novca za nešto egzotičnije varijante poput Španije, Azurne obale ili italijanskih letovališta. Prema anketi Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA, više od polovine od oko 10.000 anketiranih turista, tačnije 59 odsto, izjavilo je da će ove godine letovati u Grčkoj. Na drugom mestu je Španija sa 13 odsto, potom Turska sa 10, a sledi Egipat sa osam odsto. U Crnu Goru će svega tri odsto anketiranih, ali bi taj podatak trebalo uzeti sa rezervom, jer je to destinacija na koju većina naših građana odlazi u sopstvenoj režiji, a na put se odlučuje u poslednjem trenutku.

Tek svaki stoti gost biće iz SrbijeSpekulacije da će zbog aktuelne krize Grci ove godine spustiti cene letnjih aranžmana pokazale su se kao netačne, a prema istraživanju koje je objavljeno na poznatom domaćem turističkom sajtu putovanja.info letovanje u nekom od najpopularnijih grčkih mesta, putnici iz Srbije moraće u proseku da plate 12 odsto više nego prošle godine.

Ipak, to će i ovog leta biti omiljena destinacija među srpskim turistima, onima koji vole grčke plaže, ili na jug odlaze zato što nemaju novca za nešto egzotičnije varijante poput Španije, Azurne obale ili italijanskih letovališta. Prema anketi Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA, više od polovine od oko 10.000 anketiranih turista, tačnije 59 odsto, izjavilo je da će ove godine letovati u Grčkoj.

Na drugom mestu je Španija sa 13 odsto, potom Turska sa 10, a sledi Egipat sa osam odsto. U Crnu Goru će svega tri odsto anketiranih, ali bi taj podatak trebalo uzeti sa rezervom, jer je to destinacija na koju većina naših građana odlazi u sopstvenoj režiji, a na put se odlučuje u poslednjem trenutku.

Kada je reč o Hrvatskoj, koja je pre više od dve decenije neprikosnoveno vladala našim turističkim tržištem, uprkos jakoj kampanji za ponovno privlačenje srpskih gostiju, tek 108 anketiranih ili jedan odsto za sada je opredeljeno da kod naših zapadnih suseda provede letnji odmor.

Oni koji godinama letuju u Grčkoj gotovo su sigurni da kriza koja je pogodila ovu zemlju nema nikakve veze sa njima i da se iz velikih gradova, poput Atine ili Soluna, neće preliti na manja turistička mesta. Oni očekuju i da će cene, iako nešto više nego prošle godine, ipak biti prihvatljive za naš istanjeni džep. Primera radi, za autobuski prevoz i smeštaj u trokrevetnoj sobi u vili udaljenoj 500 metara od plaže u Olimpik Biču, mirnom porodičnom letovalištu na severu Grčke, lane je trebalo izdvojiti 160 evra, a isti taj aranžman za poslednjih deset, odnosno 12 dana, krajem jula ove godine je 165 evra. Neznatno skuplji, najviše 20 do 30 evra, su i neki drugi aranžmani ove godine u odnosu na leto 2009.

U Argus tursu, u kom cene aranžmana za Grčku nisu rasle, i koji već sada može da se pohvali velikim interesovanjem i rasprodatim aranžmanima za celu predsezonu, kažu da je interesovanje i bolje nego prošle godine kada je zabeležen blagi pad. „Sve za maj i jun smo rasprodali i sve više njih se raspituje, a paket aranžmani koje imamo vrlo su povoljni“ kaže za Danas Aleksandar Vučković iz te agencije i da će jedino vanpansionska potrošnja, prodavnice i restorani, biti skuplji nego prošle godine. „Međutim ni to nije dovoljan razlog za naše tursite da ne odu u Grčku. Oni ne veruju da kriza može da se oseti u tolikoj meri“, kaže Vučković.

Osim Grčke, u Argusu su izuzetno traženi i Tunis i Turska, ali i sve više Egipat, gde su aranžmani znatno jefitniji zbog novo uvedenih čarter letova. I u agencijama Travelland ili Follow me najviše se kupuju aranžmani za Grčku, nešto manje, zbog naravno cena, prodaju se Španija ili Hrvatska.

Agresivna kampanja naših zapadnih suseda, koja je započela još na Sajmu turizma, u želji da privuče što više gostiju iz Srbije, još ne daje očekivane rezultate. U agencijama kažu da će u Hrvatsku i ove godine ići oni koji tamo idu redovno i da je malo turista koji će zbog krize u Grčkoj spakovati kofere i krenuti na Zapad. Milan Pavlović, koji godinama letuje u Grčkoj kaže da odavno planira da ode u Istru, ali da to neće učiniti ni ovoga leta.

- Slušao sam koliko je lepo tamo, ali još uvek nemam novca da sa porodicom odem tamo. Nije više ni pitanje bezbednosti, već to što mi Grčka izađe skoro pa duplo jeftinije - kaže Pavlović.

U Hrvatskoj je prošle godine u četiri letnja meseca, od juna do septembra letovalo 78.309 Srba, odnosno toliko je Hrvatski zavod za statistiku zabeležio dolazaka. To je kažu iz Hrvatske turističke zajednice malo, ali hrabri to što se iz godine u godinu broj srpskih turista povećava.

Direktor turističke zajednice Baška Voda Ante Jurišić kaže za Danas da oni očekuju ove godine veći broj gostiju iz Srbije.

- Prošle godine turisti iz Srbije činili su ukupno jedan odsto od ukupnog broja gostiju, ali je primetno da ih od sezone do sezone dolazi sve više. Verujem da će i kriza u Grčkoj za neke biti motiv da dođu kod nas, a tu ne misilim samo na ljude iz Srbije - ističe Jurišić.

Zanimljivo je da je prošle godine najviše srpskih turista u Hrvatskoj zabeleženo u junu (30.314), dok je u špicu sezone, u julu i avgustu ukupno bilo nešto više od 40.000 gostiju iz Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik