Trgovci od mlekara traže nižu cenu od 1. aprila

Bez autora
Mar 27 2023

Prema modelu kolega iz Evrope ali i okruženja domaći trgovci tražili su da od 1. aprila cene domaćih mlečnih proizvoda u isporukama za maloprodaju budu niže, izjednačene s uvoznim proizvodima u Evropskoj uniji.

Ovu informaciju s javnošću je podelio Vukašin Baćina, predstavnik proizvođača mleka iz Banata. On je rekao da takve vesti stižu iz velikih mlekara, da je cena sirovine i dalje u padu i da je sve što se na tržištu događa pogubno za domaće proizvođače sireva ali i mleka.

Apelovao je na državu da hitno reaguje i poveća prelevmane na uvoz sireva na 330 dinara. Naglasio je da države EU koje imaju viškove i dalje svoje proizvode po dampinškim cenama usmeravaju ka zemljama van unije, među kojima je i Srbija. Upozorio je i da je uvoz jeftinih mlečnih proizvoda veliki, što doprinosi padu otkupnih cena sirovog mleka domaćih proizvođača.

U poslednjih dvadesetak dana primetno je da je u domaćim radnjama cena uvoznog mleka iz Poljske na „akcijama” znatno niža od domaćeg. Zbog čega trgovci sada pritiskaju mlekare i koji je njihov interes u snižavanju cena domaćih proizvoda?

Kako je Vukašin Baćina kazao za „Politiku”, informaciju da trgovinski lanci od mlekara traže da snize cene gotovih proizvoda, proizvođači su dobili od jedne velike mlekare. Ako mlekara prepolovi cenu sira sa 700 dinara, koliko je košta, na 350 dinara po kilogramu, da bi uspela da ga proda trgovcu, samim tim drastično pada i otkupna cena mleka.

Napominje da je uvozni sir od 320 do 330 dinara po kilogramu. Interes trgovaca je, navodi, jasan – žele bolje zarade, a one su znatno veće na uvoznim proizvodima.

– Trgovci su navikli na ogromne zarade na mlečnim proizvodima. U prevodu, mala im je marža na domaćim proizvodima. Predstavnik jednog trgovinskog lanca na sastanku u vladi, kojem sam prisustvovao, rekao je kako je njihova zarada na mlečnim proizvodima jedan odsto. Naravno da ovo ne može biti istina, jer potrošači dobro znaju koliko plaćaju sir u maloprodaji. Da je marža trgovaca tako mala, i za nas bi mlečni proizvodi bili mnogo jeftiniji – naglasio je Baćina.

Naš sagovornik smatra da je očigledno zbog čega su cene uvoznog mleka i mlečnih proizvoda toliko niske u odnosu da domaće. Evropska unija je uvela sankcije Rusiji, tako da više ne mogu da izvoze ove proizvode na rusko tržište pa za svaki kilogram sira, litar mleka, izvoznici u države koje nisu članice EU dobijaju subvencije.

– Veliki broj naših malih mlekara je zaustavilo proizvodnju. Ako ostane ovako ubrzo će se kriza proširiti i sve veći broj proizvođača i mlekara će biti ugrožen, a ceh će plaćati i krajnji potrošači – kazao je predstavnik proizvođača mleka iz Banata.

Istovremeno postoji konstantan pritisak iz Brisela na Srbiju zbog uvođenja prelevmana na uvoz mleka i mlečnih proizvoda.

– Slažem se da su pritisci veliki. Ali i prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Srbija ima pravo da uvede prelevmane ako se suoči s dampinškim cenama. A mi smo upravo u toj situaciji, jer je cena uvoznog kačkavalja za 50 odsto niža nego cena domaćih proizvođača – rekao je Vukašin Baćina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik