Trgovina se nepovratno seli na internet, i domaće platforme se uključuju u razvoj

Bez autora
Sep 30 2020

Svi su saglasni da trgovina kakvu poznajemo, posebno od pandemije, nepovratno ide ka on-lajn prodaji. Mnogi, zbog straha ili neznanja ne usuđuju se da zakorače u virtuelni svet. Ima i primera neuspešnih pokušaja do zloupotreba društvenih mreža za prodaju robe na crno. Može li se uvesti red u tu oblast?

Male firme ili one na početku rada nemaju novca za otvaranje sopstvenih prodavnica ili agresivne reklamne kampanje koje će baš njihov proizvod učiniti prepoznatljivim i poželjnim za kupce u odnosu na slične poznatih brendova. Pandemija je dodatno skrenula pažnju na mogućnosti koje pruža on-lajn prodaja.

"Ovo je način kako da dođemo direktno do kupaca i mi smo to tako gledali, a onda nekako kako smo rasli smo došli do toga da stvarno možemo da pokrijemo dve plate čoveka u firmi time što bismo povećali prodaju on-lajn", kaže Boris Pezelj iz "Kendi Juniverz".

Priznaje da je bilo lutanja dok nije naišao na domaću platformu.

Pored mesta za prodaju za svega nekoliko sati, ažuriranja sadržaja bez administratora i dizajnera, dobili su edukaciju i analitičke alate za praćenje poslovanja.

"Mi smo omogućili svim trgovcima, odnosno integrisali sistem za naplatu karticama što im omogućava da vrlo brzo, vrlo jednostavno dobiju dozvolu za naplatu karticama, isto tako smo povezali sistem, odnosno integrisali sistem za komunikaciju sa kuriskim službama", napominje Marko Popović, osnivač "shopen.com".

Engleski start-ap "Glorifaj" u kome rade i mladi iz Srbije, besplatno je pomogao sa platformom za profesionalno fotografisanje proizvoda.

"Benefiti koje očekujemo svakako su povećanje vidljivosti za te kompanije i povećanje prodaje do toga naravno da povećavamo obim plaćanja, on-lajn plaćanja, on-lajn porudžbina, plaćanja putem kartica, da izvučemo deo koji se odnosi na sivu ekonomiju", ističe Lazar Lekić, Udruženje mladih privrednika Srbije.

Platforma je namenjena malim i srednjim domaćim firmama, a uslov je samo da budu registrovani u APR-u i da prihvataju opciju plaćanja platnim karticama.

"U Srbiji gotovina čini 80 odsto ukupnih transakcija. To znači da imamo ogroman prostor za razvoj. Odličan primer za to je saradnja 'Masterkarda' sa Udruženjem mladih privrednika Srbije i startapom 'Šopen' koja pruža priliku da 100 malih biznisa potpuno besplatno nauče osnove onlajn poslovanja i započnu svoj biznis", navodi Jelena Ristić, direktorka "Masterkarda" za tržište Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Ostalo su još dva dana za besplatnu prijavu. Do sada su se prijavile firme iz 25 gradova, a prednjače vlasnice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik