Tri najbolja saveta koja je dao milijarder Džek Ma: Zašto je prvi posao bitan i čemu treba učiti decu

Bez autora
Sep 18 2019

Milijarder Džek Ma, koji je uveo e-trgovinu u Kinu, napunio je 55 godina i zvanično se povukao s mesta izvršnog predsednika Alibabe. Ova kompanija vredna 480 milijardi dolara napunila je 20 godina. Bivši nastavnik engleskog osnovao je Alibabu 1999. godine u jednosobnom stanu u gradu Hangzou. On će se u potpunosti posvetiti filantropiji, a na mestu izvršnog predsjednika zamijeniće ga dosadašnji izvršni direktor Alibabe Danijel Čang. Evo tri saveta koja je dao Ma, a koja Svetski ekonomski forum smatra najvrednijim...

Tri najbolja saveta koja je dao milijarder Džek Ma: Zašto je prvi posao bitan i čemu treba učiti decuMilijarder Džek Ma, koji je uveo e-trgovinu u Kinu, napunio je 55 godina i zvanično se povukao s mesta izvršnog predsednika Alibabe. Ova kompanija vredna 480 milijardi dolara napunila je 20 godina.

Bivši nastavnik engleskog osnovao je Alibabu 1999. godine u jednosobnom stanu u gradu Hangzou. On će se u potpunosti posvetiti filantropiji, a na mestu izvršnog predsjednika zamijeniće ga dosadašnji izvršni direktor Alibabe Danijel Čang.

Evo tri saveta koja je dao Ma, a koja Svetski ekonomski forum smatra najvrednijim:

Prvi posao je najvažniji

Na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu ranije ove godine Ma je dao sledeći savet za karijeru: "Kad diplomiraš i tražiš posao, prvi posao je najvažniji. Nije obavezno da kompanija ima poznato ime. Treba da nađeš dobrog šefa koji može da te nauči da budeš čovek, da radiš stvari ispravno. Ostani u toj firmi barem tri godine".

On sam dugo nije mogao da nađe posao, a dva puta je pao na prijemnom ispitu za fakultet.

Meke veštine kod dece su ključne za budućnost

Govoreći u Davosu 2018. godine, Ma je rekao da moramo da promenimo način na koji učimo decu kako bismo napravili razliku između ljudske i veštačke inteligencije.

"Ako ne promenimo način na koji učimo decu, za 30 godinama imaćemo problem. Mi učimo decu stvarima od pre 200 godina, iz prošlosti. Ne možemo da naučimo decu da budu pametnija i da znaju više od mašina. Decu treba da učimo nečem jedinstvenom, tako da mašine nikad ne mogu da ih sustignu: vrednosti, muzika, slikanje, umetnost".

Nema stručnjaka za sutra

Kada su ga u Davosu pitali da li je imao nekih nedoumica kad je osnivao Alibabu, Ma je priznao da se plašio, ali nikada nije sumnjao da će uspeti.

"To je bila 1999, godina, rani počeci interneta. Svi imaju istu šansu, tada nije bilo eksperata. Pa ni danas, nema eksperata za sutra, samo eksperata za juče".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik