Trik ukrajinskog "kralja piletine": Načinom rezanja mesa povećao izvoz u EU

Bez autora
Jun 12 2019

Mironivski Hliboproduct, ukrajinski proizvođač živinskog mesa, u vlasništvu "kralja piletine" Ukrajinca Jurija Košjuka, našao je "genijalan i potpuno legalan" način kako drastično povećati izvoz u EU. MHP se godinama služi trikom kojim zaobilazi ograničenja EU za uvoz pilećih prsa - najskupljeg dela pilećeg mesa. Naime, prilikom rezanja piletine u Ukrajini na mesu ostavljaju kost. Na taj način se ti komadi klasifikuju kao manje vredni, te ih zemlje članice EU mogu uvoziti neograničeno. MHP poseduje postrojenja u Slovačkoj i Holandiji, gde se kasnije uklanjaju kosti. Tako se to meso smatra proizvodom iz EU i kao takvo se može prodavati ne samo u EU, nego i izvoziti bez carine na tržišta trećih zemalja.

Trik ukrajinskog "kralja piletine": Načinom rezanja mesa povećao izvoz u EUMironivski Hliboproduct (MHP), ukrajinski proizvođač živinskog mesa, u vlasništvu "kralja piletine" Ukrajinca Jurija Košjuka, našao je "genijalan i potpuno legalan" način kako drastično povećati izvoz u EU.

MHP se godinama služi trikom kojim zaobilazi ograničenja EU za uvoz pilećih prsa - najskupljeg dela pilećeg mesa. Naime, prilikom rezanja piletine u Ukrajini na mesu ostavljaju kost. Na taj način se ti komadi klasifikuju kao manje vredni, te ih zemlje članice EU mogu uvoziti neograničeno. MHP poseduje postrojenja u Slovačkoj i Holandiji, gde se kasnije uklanjaju kosti. Tako se to meso smatra proizvodom iz EU i kao takvo se može prodavati ne samo u EU, nego i izvoziti bez carine na tržišta trećih zemalja.

Prema podacima iz MHP-a, tokom prošle godine taj koncern je na tržište EU isporučio oko 100.000 tona piletine iz Ukrajine. Dozvoljen izvoz je 18.400 tona, to je kvota koja, prema Sporazumu o pridruživanju između EU i Ukrajine, omogućuje ukrajinskim kompanijama izvoz gotovo svih kategorija živinskog mesa bez carina.

Iz MHP-a su potvrdili da izvoze pileće meso s kostima na dalju preradu u EU, ali to je, kako su istakli, u skladu sa važećim pravnim procedurama EU.

S obzirom na to da vlasti više zemalja EU nisu mogle utvrditi bilo kakva kršenja pravilnika od strane ukrajinskih izvoznika, Evropska komisija je preduzela vanredne mere da zaustavi tako brzu ekspanziju ukrajinskog izvoza u EU. Ona je počela razgovore o promeni kvota za uvoz piletine.

Navodno su Brisel i Kijev već postigli sporazum kojim bi se kvote trebale proširiti na kategorije živinskog mesa za koje ranije nije bilo ograničenja. Istovremeno, ukupna izvozna kvota za meso trebalo bi da bude povećana na 70.000 tona, kaže izvor upoznat sa pregovorima.

Međutim, s ukrajinske strane, sporazum se ne smatra pobjedom.

"Zapravo, mi činimo ustupke. Bez ovog sporazuma ukrajinski izvoznici piletine mogli bi da nastave sa izvozom određene kategorije živinskog mesa u EU bez kvota, u skladu sa odredbama Sporazuma o pridruživanju", izjavio je Nasar Bobickij iz Zastupništva Ukrajine u EU.

Dve strane se trenutno pripremaju za potpisivanje novog sporazuma koji će potom morati da ratifikuje parlament Ukrajine i Evropski parlament. Uprkos rastu trgovine u protekloj godini, Ukrajina i dalje zauzima treće mesto po uvozu živinskog mesa u EU. Više nego duplo na tržište EU isporučuju Tajland i Brazil. Inače, EU u Ukrajinu izvozi mnogo više živinskog mesa nego što uvozi, a reč je o gotovo 180.000 tona.

Postupci koncerna MHP mogu imati dalje posledice koje bi mogle biti od značaja za celu EU. Austrijskoj vladi je trn u oku to što otkoštena pileća prsa, koja MHP izvozi u Evropsku uniju, nakon dalje obrade u Slovačkoj i Holandiji više ne moraju biti označena kao da dolaze iz Ukrajine i tako odjednom postaju proizvodi EU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik