Turisti se manje žale nego ranije

Bez autora
Sep 05 2011

Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija YUTA do kraja avgusta pristiglo je 45 prigovora putnika na kvalitet smeštaja, prevoz i ishranu. Od ukupnog broja prijava, devet tužbi podneto je Arbitražnom sudu Asocijacije. Pet tužbi je delimično usvojeno, dve su odbačene, dok je za dve tužbe postignuto poravnanje u arbitražnom postupku. Ukupan broj prigovora, kao i tužbi, daleko su manji nego prethodnih godina. Putnici su najviše tužbi podneli 2008. godine - 68, a 2009. i 2010. godine po 57 tužbi. Drastično smanjenje broja prigovora i tužbi, Stanković objašnjava željom i interesom agencija da zadrže putnike. Ono što je ostalo kao problem jeste neadekvatno angažovanje turističkih predstavnika, a rešavanje tog problema očekuje se u narednom periodu. Nadležno ministarstvo je već imalo jedan ciklus licenciranja turističkih pratilaca.

Turisti se manje žale nego ranijeNacionalnoj asocijaciji turističkih agencija YUTA do kraja avgusta pristiglo je 45 prigovora putnika na kvalitet smeštaja, prevoz i ishranu. Od ukupnog broja prijava, devet tužbi podneto je Arbitražnom sudu Asocijacije.

"Pet tužbi je delimično usvojeno, dve su odbačene, dok je za dve tužbe postignuto poravnanje u arbitražnom postupku", uzjavio je FoNetu direktor YUTA Radisav Stanković.

On je ukazao da je ukupan broj prigovora, kao i tužbi, daleko manji nego prethodnih godina.

Prema podacima YUTA, putnici su najviše tužbi podneli 2008. godine - 68, a 2009. i 2010. godine po 57 tužbi.

Drastično smanjenje broja prigovora i tužbi, Stanković objašnjava željom i interesom agencija da zadrže putnike.

"Ono što je ostalo kao problem jeste neadekvatno angažovanje turističkih predstavnika", napomenuo je Stanković, koji rešavanje tog problema očekuje u "narednom periodu".

"Nadležno ministarstvo je već imalo jedan ciklus licenciranja turističkih pratilaca", objasnio je Stanković.

Prema njegovim rečima, sporadične su primedbe na kvalitet ishrane putnika nezadovoljnih asortimanom ili količinom ponuđene hrane.

Stanković smatra da su takve primedbe neosnovane i kao još jedan problem pominje povremene prigovore na smeštaj.

"Čim imamo proverenih saznanja da postoje problemi u nekoj agenciji, reagujemo i isključimo je iz našeg članstva", naglasio je Stanković.

Prema oceni Stankovića, "u YUTA je teško opstati, ako ne poštujete naše standarde".

Do sada je za 250 agencija prestalo članstvo, jer se nisu pridržavale odluka Administrativnog suda YUTA, zbog nepoštovanja putnika, partnera ili nekog drugog razloga, izjavio je Stanković.

U Srbiji je do sada registrovano oko 650 organizatora putovanja, među kojma je oko 400 u članstvu YUTA.

Sve više aviokompanija i inostranih turoperatora zainteresovani su za srpsko tržište, naglasio je Stanković, koji sve više putovanja očekuje i zbog "belog šengena".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik