Turska budžet za promociju turizma povećava deset puta

Bez autora
Oct 09 2019

Turska do 2023. godine planira da privuče više od 75 miliona turista godišnje i ostvari 65 milijardi dolara prihoda od turizma. Uz rad na podizanju kvaliteta i održivosti, to želi da postigne značajnim povećanjem ulaganja u promociju, za više od deset puta nego lani. To su novi ciljevi revidirane Turističke strategije za 2023. koju je Turska objavila 2007. godine, u kojoj se predviđao doseg od 50 miliona turista i 50 milijardi dolara prihoda. Ciljevi su ambiciozni s obzirom na to da je lani zemlju posetilo oko 40 miliona turista koji su im ostavili 29,5 milijardi dolara turističkog prihoda, no na promet u zadnjih nekoliko godina značajan uticaj je imala geopolitička situacija koja im je srezala i cene i prihode.

Turska budžet za promociju turizma povećava deset putaTurska do 2023. godine planira da privuče više od 75 miliona turista godišnje i ostvari 65 milijardi dolara prihoda od turizma.

Uz rad na podizanju kvaliteta i održivosti, to želi da postigne značajnim povećanjem ulaganja u promociju, za više od deset puta nego lani. To su novi ciljevi revidirane Turističke strategije za 2023. koju je Turska objavila 2007. godine, u kojoj se predviđao doseg od 50 miliona turista i 50 milijardi dolara prihoda.

Ciljevi su ambiciozni s obzirom na to da je lani zemlju posetilo oko 40 miliona turista koji su im ostavili 29,5 milijardi dolara turističkog prihoda, no na promet u zadnjih nekoliko godina značajan uticaj je imala geopolitička situacija koja im je srezala i cene i prihode.

Drže 6. mesto

Prema podacima Svetske turističke organizacije (UNWTO), Turska je na 6. mestu u svetu po broju turista i na 14. mestu u pogledu prihoda od turizma. Zemlja je u prvih sedam meseci ove godine ugostila više od 24,69 miliona stranih turista, pokazuju podaci Ministarstva kulture i turizma. To je porast od 14,1 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Nova strategija se bazira na povećanju prihoda i novim tržištima.

Prihode planiraju da povećaju kroz rast potrošnje po turistu sa 65 prosečnih dolara dnevno u 2018. na 86 dolara u 2023., a plan je i povećati prosečni broj noćenja po turistu s 9,9 na 10 noćenja.

Jedan od važnih ciljeva će biti jačanje turističkog prometa s područja Dalekog Istoka i Okeanije, s ovogodišnjih oko milion na četiri miliona dolazaka u 2023. godini. Konkretno, u narednom periodu više će se usredsrediti na Kinu, Indiju, Južnu Koreju i Japan, tržišta koja su trenutno najveći generatori turističkog prometa u svetu.

Više kruzera

Kako bi ispunila nove ciljeve, Turska će se više usredsrediti na raznolikost promocije, otvaranje novih gastronomskih centara širom zemlje kao i novih kulturnih tura, te jačim fokusom na nautički jahtaški turizam.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik