U 2013. izdato 6,2 miliona platnih kartica

Bez autora
Mar 29 2014

U Srbiji je prošle godine izdato 6,2 miliona platnih kartica, 4,5 odsto više nego 2012. godine. U strukturi platnih kartica dominiraju debitne 82,7 odsto, 15,4 odsto su kreditne i 1,9 odsto poslovne platne kartice, rekla je Branislava Žunjić, sekretar Odbora za bankarstvo i osiguranje Privredne komore Srbije (PKS). Kako je istaknuto na sednici Grupacije za razvoj platnih kartica, u 2013. godini povećan je broj transakcija i promet na bankomatima i prodajnim mestima. Ukupan broj transakcija karticama na bankomatima i prodajnim mestima na POS terminalima iznosio je 168,8 miliona, dok je ostvaren ukupan promet u vrednosti od 705,5 milijardi dinara. Broj transakcija na POS terminalima u 2013. godini prevazilazi transakcije na bankomatima, ali je, po vrednosti, promet na bankomatima dvostruko veći u odnosu na promet na POS terminalima.

U 2013. izdato 6,2 miliona platnih karticaU Srbiji je prošle godine izdato 6,2 miliona platnih kartica, 4,5 odsto više nego 2012. godine. U strukturi platnih kartica dominiraju debitne 82,7 odsto, 15,4 odsto su kreditne i 1,9 odsto poslovne platne kartice, rekla je Branislava Žunjić, sekretar Odbora za bankarstvo i osiguranje Privredne komore Srbije (PKS).

Kako je istaknuto na sednici Grupacije za razvoj platnih kartica, u 2013. godini povećan je broj  transakcija i promet na bankomatima i prodajnim mestima. Ukupan broj transakcija karticama na bankomatima i prodajnim mestima na POS terminalima iznosio je 168,8 miliona, dok je ostvaren ukupan promet u vrednosti od 705,5 milijardi dinara. Broj transakcija na POS terminalima u 2013. godini prevazilazi transakcije na bankomatima, ali je, po vrednosti, promet na bankomatima dvostruko veći u odnosu na promet na POS terminalima.

Iako plaćanje internet platnim karticama u Srbiji još uvek nije dovoljno razvijeno, prošle godine zabeležen je pozitivan trend. Ukupan broj transakcija internet platnim karticama dostigao je 186.701 u zemlji, a van Srbije 1.454.790, što je više za 71 odsto. Promet plaćanja robe i usluga na Internetu – platnim karticama u Srbiji vredeo je milijardu dinara, a van zemlje 7,1 milijardu dinara. Broj transakcija i promet internet platnim karticama u 2013. godini izvan Srbije veći je sedam puta u odnosu na transakcije i promet ostvaren u Srbiji.

Obrad Sikimić, predsednik Grupacije, istakao je da i pored pozitivnih kretanja, postoje i ograničenja za dalji razvoj platnih kartica. Od 2008. godine beleži se smanjenje broja  kreditnih kartica, transakcija i prometa sa tim karticama, što je posledica ekonomske krize. Jedan od razloga za  smanjeno korišćenje kreditnih kartica  je i ekspanzija korišćenja čekova sa odloženim plaćanjem, s obzirom da je ček preuzeo funkciju kreditne kartice. Iako je zabeležen pad prometa u trgovini na malo  u 2013. godini od 5,1 odsto posmatrano na godišnjem nivou, postoji prostor za veće korišćenje platnih kartica, posebno kreditnih, i u ovim otežanim uslovima ekonomske krize, istaknuto je na sastanku.

U narednom periodu očekuje se, kroz uvođenje novih tehnologija, pružanje boljih usluga korisnicima kartica i trgovcima, kao i veća bezbednost celog sistema bezgotovinskog plaćanja. Inovacije u mobilnom bankarstvu, mobilna plaćanja kreditnim ili debitnim karticama su izazov za banke u ovom trenutku. Upravljanje rizicima  u tim sistemima je glavni cilj za banke, i u tom cilju pokušavaju da postignu najviši nivo.

Sikimić je najavio 12. savetovanje Platne kartice 2014, koje će se održati 6. juna 2014. godine u PKS u organizaciji Grupacije. Ovo savetovanje tradicionalno okuplja emitente platnih kartica, trgovce i ostale akceptante, proizvođače kartica i opreme, predstavnike NBS, MUP-a, tužilaštva, sudstva i kompanija za procesiranje platnih kartica u cilju promocije daljeg razvoja kartičarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik