U Bugarskoj otvorena prva deonica gasovoda "Turski tok"

Bez autora
Oct 21 2019

U Bugarskoj je danas otvorena prva deonica gasovoda Turski tok u dužini od 11 kilometara, koja se proteže od granice sa Turskom do kompresorske stanice Strandža, saopštilo je bugarsko Ministarstvo energetike. Konkretnije, ovo je sekcija "Gaspromovog" gasovoda "Turski tok" koji ide dalje prema Srbiji, dodaje se u saopštenju. Ovaj gasovod, kao nastavak "Turskog toka", nedavno je kršten kao "Balkanski tok", a otvaranju su prisustvovali premijer Bugarske Bojko Borisov, ministarka energetike Temenuška Petkova, rukovodstvo operatora Bulgartransgaza, kao i izvođač građevinskih radova konzorcijuma Arkad.

U Bugarskoj otvorena prva deonica gasovoda "Turski tok"U Bugarskoj je danas otvorena prva deonica gasovoda Turski tok u dužini od 11 kilometara, koja se proteže od granice sa Turskom do kompresorske stanice Strandža, saopštilo je bugarsko Ministarstvo energetike.

Konkretnije, ovo je sekcija "Gaspromovog" gasovoda "Turski tok" koji ide dalje prema Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Ovaj gasovod, kao nastavak "Turskog toka", nedavno je kršten kao "Balkanski tok", a otvaranju su prisustvovali premijer Bugarske Bojko Borisov, ministarka energetike Temenuška Petkova, rukovodstvo operatora Bulgartransgaza, kao i izvođač građevinskih radova konzorcijuma Arkad.

Borisov je izjavio da je naziv "Balkanski tok" postao ujedinjujući za učesnike projekta.

"Odabrali smo naziv 'Balkanski tok' jer ujedinjuje zemlje u regionu. Sledeće nedelje ćemo pokazati kako gradimo interkonektor sa Grčkom, tako da će Bugarska imati dve gasovodne magistrale preko kojih će naše komšije dobijati gas", objasnio je premijer.

Ministarka energetike naglasila je da će ovaj projekat pružiti priliku Bugarskoj da zadrži svoj strateški položaj na gasnoj mapi Evrope.

Projekat je takođe uključio izgradnju stanice za merenje gasa Strandža, navodi se u saopštenju ministarstva, a prenosi portal SeeNews.

Radove na projektu završilo je lokalno mešovito preduzeće u skladu sa ugovorom u vrednosti od 27,7 miliona leva (14,2 miliona evra).

Agencija Tas s prenosi izjavu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, nakon današnjeg razgovora sa potpredsednicom vlade i bugarskom ministarkom spoljnih poslova Ekaterinom Zaharijevom, da će izgradnja drugog kraka gasovoda "Turski tok" biti završena do 2020. godine.

"Naše bugarske kolege su nas izvestile o početku gradnje infrastrukture za transport gasa kroz drugi krak 'Turskog toka'. Prema rečima ministarke, prigodna ceremonija je bukvalno održana danas, uz učešće bugarskog premijera i ruskog ambasadora u Bugarskoj. Partneri su nam rekli da će radovi biti završeni do 2020. godine, kako je i planirano", rekao je Lavrov.

Poratl SeeNews podseća da je prošlog meseca Bulgartransgaz potpisao ugovor vredan 1,1 milijardu evra sa konzorcijumom Akad, čije je sedište u Saudijskoj Arabiji, o izgradnji gasovoda koji će, preko postojećeg gasnog prenosnog sistema Bugarske, dopremati gas iz "Turskog toka" do granice sa Srbijom.

Ruski "Gasprom" je u maju 2017. godine započeo izgradnju prvog kraka gasovoda "Turski tok" polaganjem cevi ispod Crnog mora u dužini od 930 kilometara do turske obale.

Taj krak je namenjen snabdevanju Turske gasom, dok će drugi krak, namenjen isporukama gasa zemljama južne i jugoistočne Evrope, u dužini od 180 kilometara, ići preko turske teritorije do granice sa susednim zemljama.

Kapacitet svakog kraka gasovoda iznosi po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik