U maju promena granice dozvoljenog aflatoksina u mleku

Bez autora
Jan 05 2014

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dragan Glamočić izjavio je da se u prvoj polovini ove godine može očekivati da granica dozvoljenog prisustva aflatoksina u mleku bude vraćena na 0,05 mikrograma po kilogramu. Pre toga će biti promenjen i pravilnik o stočnoj hrani, a biće utvrđeni standard i protokol o kontroli kvaliteta robe koja se lageruje u skladištima, ili koristi na farmama. On je naveo da se situacija sa aflatoksinom prati već mesecima unazad, odnosno još od kada je kukuruz bio na njivama, a nakon toga i kada je smešten u skladišta. Prema njegovim rečima, aflatoksina nema, ili je prisutan u minimalnim količinama, što daje mogućnost da se promeni prvo nivo aflatoksina u hranivima, a nakon toga, od marta do maja, i granica aflatoksina u mleku.

U maju promena granice dozvoljenog aflatoksina u mlekuMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dragan Glamočić izjavio je da se u prvoj polovini ove godine može očekivati da granica dozvoljenog prisustva aflatoksina u mleku bude vraćena na 0,05 mikrograma po kilogramu.

Glamočić je u intervjuu za agenciju Tanjug istakao da će pre toga biti promenjen i pravilnik o stočnoj hrani, kao i da će biti utvrđeni standard i protokol o kontroli kvaliteta robe koja se lageruje u skladištima, ili koristi na farmama.

On je naveo da se situacija sa aflatoksinom prati već mesecima unazad, odnosno još od kada je kukuruz bio na njivama, a nakon toga i kada je smešten u skladišta. Prema njegovim rečima, aflatoksina nema, ili je prisutan u minimalnim količinama, što daje mogućnost da se promeni prvo nivo aflatoksina u hranivima, a nakon toga, od marta do maja, i granica aflatoksina u mleku.

Glamočić je podsetio na to da će među prioritetima Ministarstva biti i osposobljavanje i početak rada Direkcije za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici. Planirano je da početkom 2015. godine u kompleksu Direkcije najpre počne sa radom laboratorija za ispitivanje kvaliteta mleka.

Ministar je objasnio da će Direkcija u Batajnici biti krovna institucija, dok će druge jake domaće laboratorije biti ovlašćene da budu deo tog sistema.

Pored laboratorije u Batajnici, već u prvoj polovini 2014. godine u laboratoriji na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu počeće kontrola kvaliteta mleka za farmere, najavio je Glamočić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik