U pri­vat­nu pen­zi­ju tek sa 58 go­di­na

Bez autora
Jun 08 2011

Bu­du­ći „pri­vat­ni pen­zi­o­ne­ri” po­sle usva­ja­nja iz­me­na za­ko­na o do­bro­volj­nim pen­zij­skim fon­do­vi­ma mo­ći će da poč­nu da ko­ri­ste ovu vr­stu pen­zi­je tek sa 58 go­di­na. Pet go­di­na ka­sni­je ne­go što je do­ne­dav­no bi­lo. Jed­na od no­vi­na je da se od­jed­nom mo­že po­di­ći mak­si­mal­no 30 od­sto pri­ku­plje­nih pa­ra. Ko­li­ko će po­me­ra­nje ove gra­ni­ce na 58. go­di­nu ži­vo­ta ne­ga­tiv­no uti­ca­ti na pri­vla­če­nje no­vih čla­no­va? Ne oče­ku­je se da će po­me­ra­nje gra­ni­ce za ras­po­la­ga­nje aku­mu­li­ra­nim sred­stvi­ma na 58 go­di­na ži­vo­ta iza­zva­ti „spek­ta­ku­lar­no” po­ve­ća­nje, a ni sma­nje­nje bro­ja čla­no­va, ni­ti vi­si­ne aku­mu­li­ra­nih sred­sta­va do­bro­volj­nog pen­zij­skog fon­da. Po­me­ra­nje sta­ro­sne gra­ni­ce uti­ca­će na stva­ra­nje sta­bil­ni­jeg i du­go­roč­ni­jeg iz­no­sa imo­vi­ne čla­no­va fon­da, ko­ji će mo­ći da se pla­si­ra u pr­vo­kla­sne har­ti­je od vred­no­sti i nov­ča­ne de­po­zi­te na du­že ro­ko­ve, ko­ji vu­ku vi­ši pri­nos na imo­vi­nu čla­no­va fon­da.

U pri­vat­nu pen­zi­ju tek sa 58 go­di­naBu­du­ći „pri­vat­ni pen­zi­o­ne­ri” po­sle usva­ja­nja iz­me­na za­ko­na o do­bro­volj­nim pen­zij­skim fondovi­ma mo­ći će da poč­nu da ko­ri­ste ovu vr­stu pen­zi­je tek sa 58 go­di­na.

Pet go­di­na ka­sni­je ne­go što je do­ne­dav­no bi­lo. Jed­na od no­vi­na je da se od­jed­nom mo­že podi­ći mak­si­mal­no 30 od­sto pri­ku­plje­nih pa­ra. Ko­li­ko će po­me­ra­nje ove gra­ni­ce na 58. go­di­nu živo­ta ne­ga­tiv­no uti­ca­ti na pri­vla­če­nje no­vih čla­no­va?

„Uve­ren sam da će uti­caj ovih me­ra na do­no­še­nje od­lu­ke o član­stvu bi­ti mi­ni­ma­lan, ako će ga uop­šte bi­ti. Is­ku­stvo po­ka­zu­je da su naj­ve­ća pre­pre­ka ma­sov­ni­jem član­stvu ne­in­for­mi­sa­nost i od­nos pre­ma šted­nji”, ka­že za „Sve o osigu­ra­nju” Mi­lan Ko­vač, di­rek­tor dru­štva za upra­vlja­nje DPF „Du­nav Pen­zi­je”, do­da­ju­ći da je no­va sta­ro­sna gra­ni­ca za pri­ma­nje pri­vat­ne pen­zi­je i da­lje ni­ža u od­no­su na dr­žav­nu.

Mi­loš Škr­bić, ge­ne­ral­ni di­rek­tor dru­štva za upra­vlja­nje DPF „DDOR Ga­rant” ne oče­ku­je da će po­me­ra­nje gra­nice za ras­po­la­ga­nje aku­mu­li­ra­nim sred­stvi­ma na 58 go­di­na ži­vo­ta iza­zva­ti „spek­ta­ku­lar­no” po­ve­ća­nje, a ni sma­nje­nje bro­ja čla­no­va, ni­ti vi­si­ne aku­mu­li­ra­nih sred­sta­va do­bro­volj­nog pen­zij­skog fon­da.

„Po­me­ra­nje sta­ro­sne gra­ni­ce uti­ca­će na stva­ra­nje sta­bil­ni­jeg i du­go­roč­ni­jeg iz­no­sa imo­vi­ne čla­no­va fon­da, ko­ji će mo­ći da se pla­si­ra u pr­vo­kla­sne har­ti­je od vred­no­sti i nov­ča­ne de­po­zi­te na du­že ro­ko­ve, ko­ji vu­ku vi­ši prinos na imovi­nu čla­no­va fon­da”, ka­že Škr­bić za „Sve o osi­gu­ra­nju”.

Po­me­ra­nje sta­ro­sne gra­ni­ce prak­tič­no će ima­ti efe­kat na ve­će pri­no­se i ići će u ko­rist po­ve­ća­nja imo­vi­ne člano­va fonda. Do­dat­no, dru­štva za upra­vlja­nje do­bro­volj­nim pen­zij­skim fon­do­vi­ma, ka­ko sma­tra Škr­bić, u sluča­ju dugoročnog ula­ga­nja imo­vi­ne čla­no­va fon­da sma­nju­ju i svo­je tro­ško­ve po­slo­va­nja.

No­vim za­kon­skim od­red­ba­ma ne­će vi­še bi­ti mo­gu­će po­vu­ći sav no­vac od­jed­nom, već se jed­no­krat­no mo­že po­di­ći samo 30 od­sto sred­sta­va aku­mu­li­ra­nih na lič­nom ra­ču­nu u fon­du, dok se osta­tak is­pla­ću­je kroz pro­grami­ra­nu isplatu, ku­po­vi­nu anu­i­te­ta ili kom­bi­na­ci­ju ovih na­či­na.

„Ogra­ni­ča­va­nje po­vla­če­nja sred­sta­va na 30 od­sto ne zna­či pre­ve­li­ku re­strik­ci­ju, jer će član opre­de­lji­va­njem za programi­ra­nu is­pla­tu na 12 me­se­ci već u ro­ku od go­di­nu da­na mo­ći da po­vu­če sva sred­stva”, ob­ja­šnja­va Ko­vač.

„Osim to­ga, is­ku­stvo „Du­nav fon­da” po­ka­zu­je da su i do sa­da čla­no­vi u iz­u­zet­no ma­lom pro­cen­tu po­di­za­li sred­stva sa 53 go­di­ne, već da su uglav­nom tre­nu­tak od­la­ska u pri­vat­nu pen­zi­ju ve­zi­va­li za po­če­tak dr­žav­ne pen­zi­je”.

Di­rek­tor „Du­nav dru­štva” sma­tra da je do­bro što je dr­ža­va ovim iz­me­na­ma hte­la da uka­že na pra­vu na­me­nu pen­zi­ja, a to su pri­ho­di u sta­ro­sti, ta­ko da su po­me­nu­te iz­me­ne u sva­kom slu­ča­ju u in­te­re­su čla­no­va.

Za­kon­skim iz­me­na­ma pred­vi­đe­no je i da čla­no­vi fon­do­va svo­ja aku­mu­li­ra­na sred­stva na lič­nim ra­ču­ni­ma mogu da ko­ri­ste kao ga­ran­ci­ju za ku­po­vi­nu pr­vog sta­na.

No­ve od­red­be o po­vla­če­nju sred­sta­va ne od­no­se se na sta­re čla­no­ve: svi čla­no­vi do­bro­volj­nih pen­zij­skih fodo­va ko­ji su to po­sta­li do 17. ma­ja 2011. ima­ju pra­vo da po­vu­ku sred­stva u 53. go­di­ni i to od­jed­nom. Da­kle, za njih va­že stara pra­vi­la ka­da su sta­ro­sna gra­ni­ca i re­dov­no po­vla­če­nje sred­sta­va u pi­ta­nju.

Sa­mim do­bro­volj­nim pen­zij­skim fon­do­vi­ma, po usva­ja­nju iz­me­na, omo­gu­će­no je da imo­vi­nu ula­žu i u in­ve­stici­o­ne je­di­ni­ce do­ma­ćih i stra­nih in­ve­sti­ci­o­nih fon­do­va, kao i u krat­ko­roč­ne du­žnič­ke har­ti­je od vred­no­sti ko­je iz­da­ju ili garan­tu­ju ban­ke sa se­di­štem u Sr­bi­ji. 

„Za dru­štva je bo­lje da sred­stva čla­no­va bu­du što du­že u fon­du, ali pra­vu ko­rist dru­štva oče­ku­ju od po­ste­pe­ne prome­ne od­no­sa gra­đa­na pre­ma šted­nji, na­ro­či­to za sta­rost, i pre­u­zi­ma­nja ak­tiv­nog pri­stu­pa u fi­nan­sij­skom planiranju”, re­kao je Ko­vač.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog

Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik