U prodavnicu k'o u draguljarnicu

Bez autora
Feb 06 2011

Potrošači sve ređe ulaze u prodavnice i kupuju jeftinije proizvode koristeći razne promocije, pokazuju istraživanja međunarodne Grupacije za tržišna istraživanja GFK. Ni ove godine, ne očekuje se povećanje prometa. Kupovna moć u Srbiji opada, potrošači sve ređe ulaze u prodavnice i sve manje kupuju. Polovinu kućnog budžeta, prosečan potrošač troši na osnovne potrebe, glavni je zaključak istraživanja Agencije za istraživanje tržišta GFK. Prodaja je stagnirala i u svetu, mada se čini da su ove godine evropski potrošači nešto optimističniji. Prethodnih godina, kriza je uglavnom pogađala nižu i srednju klasu, a sada je osećaju i oni sa nešto većim prihodima. Ono što je potrebno, to se i uzima. Što može da prođe bez nekog troška to se, jednostavno, mora zaboraviti. Račune plaćamo koliko stignemo. Večito balansiramo između dozvoljenog i nedozvoljenog minusa.

U prodavnicu k'o u draguljarnicuPotrošači sve ređe ulaze u prodavnice i kupuju jeftinije proizvode koristeći razne promocije, pokazuju istraživanja međunarodne Grupacije za tržišna istraživanja GFK. Ni ove godine, ne očekuje se povećanje prometa.

Kupovna moć u Srbiji opada, potrošači sve ređe ulaze u prodavnice i sve manje kupuju. Polovinu kućnog budžeta, prosečan potrošač troši na osnovne potrebe, glavni je zaključak istraživanja Agencije za istraživanje tržišta GFK. Prodaja je stagnirala i u svetu, mada se čini da su ove godine evropski potrošači nešto optimističniji.

Prethodnih godina, kriza je uglavnom pogađala nižu i srednju klasu, a sada je osećaju i oni sa nešto većim prihodima.

"Ono što je potrebno, to se i uzima. Što može da prođe bez nekog troška to se, jednostavno, mora zaboraviti", kaže jedan građanin.

"Račune plaćamo koliko stignemo. Večito balansiramo između dozvoljenog i nedozvoljenog minusa", priznaje jedna Beograđanka.

"Kriza ovde, kriza tamo. Gledaš gde ti je jeftinije. Nećeš da kupiš nešto za pet funti, ako možeš za dve", kaže Joka Ratinac, povratnica iz Engleske.

Kupac u Srbiji oprezno troši.

"Potrošači sve ređe idu u kupovinu. Kupuju manje količine. Imaju i sve manje novca na raspolaganju. Strategije su da se sve više pažnje obraća na promocije. Takođe, bitno je da se ove godine upotrebljavaju kartice i čekovi sve više i sve više se ulazi u neki nedozvoljeni minus koji se sve teže vraća, kaže Goran Tintor iz Agencije za istraživanje tržišta GFK.

I u svetu se manje troši, a slika se razlikuje od zemlje do zemlje.

"Ljudi su i dalje veoma pažljivi pri kupovini. To je posledica velike krize". Oni više obraćaju pažnju na novac i za uzvrat očekuju kvalitet", navodi  Tomas Krasni, direktor Agencije za centralnu i istočnu Evropu.

Prosečna srpska kupovina vredi 4.000 dinara. Ove godine, plate neće rasti iznad stope inflacije. Povećanja će biti obezvređena, pa se povećenje prometa ne očekuje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik