U Srbiji 2021.za 16 odsto veća prodaja automobila nego 2020.

Bez autora
Jan 20 2022

U Srbiji je tokom 2021. godine prodato 30.416 novih automobila, što je za 16 odsto više u odnosu na godišnji nivo iz 2020, rekao je danas za Tanjug predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Milan Belin.

On je kazao da je protekla godina bila vrlo izazovna kada je u pitanju prodaja novih automobila u Srbiji, ali da je situacija slična i na globalnom nivou.

"Uspeli smo da se tržište u odnosu na 2020. podigne za 16 odsto i prodato je oko 4.000 novih vozila više nego 2020. U toku protekle godine registrovano je 30.416 novih vozila za razliku od 2020. kada je prodato 26.400 vozila", naveo je Belin.

Ocenio je da bi rezultati bili bolji da pored pandemije, nije bilo problema sa nestašicom vozila na tržištu u Srbiji.

Belin je naveo i da je tržiste u Srbiji bazirano na ceni i objasnio da domaći kupci biraju atomobile prema mogucnostima, a ne prema potrebama.

Kada je reč o najpopularnijim automobilima na domaćem tržištu Belin je naveo da su protekle godine najtraženiji bili "fijat" i "škoda".

Posle ova dva brenda, kako kaže Belin, kupci u Srbiji se najradije opredeljuju za "reno", "tojotu", "folksvagen", dok je po potražnji na šestom mestu "dačja".

Pemijum brendovi "mercedes", "audi" i BMW, kaže predsednik Asocijacija, imaju svoju stalnu kljijentelu.

"Premijum automobili beleže vrlo korektan nivo prodaje, koji je na istom nivou poslednjih desetak godina", napominje Belin.

Rekao je da je u protekloj godini prodato oko 1.200 "mercedes" automobila, oko 600 "audija" i 250 "lend rovera", dok se za BMW odlučilo oko 800 kupaca.

Kada su u pitanju električni automobili i hibridi, Belin je podsetio da je ove godine, kao i prethodne država obezbedila subvenciju za kupovinu ovih vozila.

Rekao je da je subvencija pomogla prodaju hibrida, ali da se interesovanje građana za električne automobile nije povećalo.

Prema njegovim rečima, cena je jedan od glavnih uzroka zbog koga se električni automobili slabije prodaju.

Takođe, razlog je i problem sa infrastrukturom i nedovoljnim brojem punjača.

Istakao je da, iako su vozila na struju budućnost, u Srbiji ih je u toku protekle godine ukupno registrovano oko 50, od čega su većinu kupile velike kompanije koje se bave ekološkim pitanjima ili su služila kao test vozila u firmama koje se bave prodajom tih automobila.

Belin je izrazio nadu da će se situacija na tržistu svih automobila ove godine popraviti i najavio da je u planu da se ove godine, posle dve godine pauze, u Beogradu održi Sajam automobila u periodu od 12. do 15. maja.

Naglasio je da će tema ovogodišnjeg Sajma automobila biti prezentacija ekoloških vozila, kako bi se javnosti predstavili brendovi koji proizvode električna vozila i hibride, ali i da bi budući kupci bili upućeni koje sve mogućnosti nude novi trendovi u autoindustriji.

Belin se osvrnuo i na proizvodnju automobila tokom protekle godine i rekao da je u martu 2021. nastao problem u proizvodnji, kada je došlo do poteškoća sa isporukom mikročipova neophodnih za završetak automobila.

Dodao je da se ovaj problem preneo i u ovu godinu, ali da očekuje da se situacija stabilizuje u drugoj polovini tekuće godine.

"Proizvodnju otežava i problem koji se javlja sa silicijumom, gde je Kina kao najveći proizvođač silicijuma zatvorila tri rudnika, a on je osnova za pravljenje aluminijuma, koji je neophodan za svaki automobil", objasnio je Belin.

Takođe, dodao je da se na proizvodnju negativno odrazila i Energetska kriza, kao i poskupljenje energenata i goriva, što dovodi do poskupljenja automobila, nestašice materijala za proizvodnju i manju potražnju, zbog čega su mnogi brendovi smanjili proizvodnju.

Prema očekivanjima predsednika Asocijacije ova godina će, uz sve nedaće, proći sa istim rezultatima kao lane, a da se poslednjih meseci ove godine očekuje poboljšanje situacije na planu proizvodnje.

Upitan da prokomentariše situaciju sa delovima za automobile, Belin je kazao da na tržištu fale delovi koji u sebi imaju mikročipove i elektronske komponente.

"Na delove se čeka po nekoliko meseci u zavisnosti od toga kako se koji proizvođač snašao na tržištu", kazao je on.

U izjavi za Tanjug Belin je prokomentarisao i odnos između kupovine novih i polovnih vozila, te ocenio da veliki broj ljudi kupuje polovna vozila, ali da nova vozila nude udobnost i bezbednost, zbog čega njihova kupovina ne zaostaje za polovnim automobilima.

Poručio je da prilikom kupovine novih vozila svaki prodavac i brend nudi posebne povoljnosti u vidu povoljnih kamatnih stopa, produženih garancija i servisnih intervala.

Prema anketi koju je uradila ekipa Tanjuga u Beogradu, većina sugrađana vozi polovne automobile i, kako kažu, za sada nemaju poteškoća sa nabavkom delova.

Takođe, većina sugrađana je upućena da država subvencioniše kupovinu vozila na električni i hibridni pogon, a jedan deo njih u budućnosti planira da kupi električni ili hibridni auto, zbog, kako kažu, ekonomičnosti, ali i zaštite životne sredine.

Sagovornik Tanjuga, Boban Nedeljković iz Beograda kazao je da vozi polovan "hjundai" i da nema problema sa nabavkom delova za njega.

"Auto je vrlo puzdan i sem osnovnih stvari i filtera, ne kupujem ništa", kazao je on.

Nedeljković je pozitivno ocenio subvenciju države za kupovinu automobila na struju i dodao da je i sam jedno vreme vozio automobil, koji ne zagađuje okolinu i doprinosi smanjenju emisije štetnih gasova.

Naredni sagovornik, mladi Beograđanin, kazao je da vozi auto koji je 2013. godište i naveo da delove za njega nabavlja preko interneta.

Rekao je da do sada nije imao problema sa isporukom i nestašicom proizvoda koje poručuje za svoj auto.

Supružnici, srednjih godina iz Beograda, rekli su da voze auto koji je star nekoliko godina, ali da je, kada je kupljen, bio nov, a ne polovan.

Kazali su i da su automobil kupli za "keš" i dodali da auto servisiraju u ovlašćenom servisu, kao i da do sad nisu imali potrebe da menjaju krupnije delove na svom automobilu.

Bračnom paru zvučalo je primamljivo da u budućnosti voze auto koji pokreće struja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik