U Srbiji stopa nezaposlenosti 22 odsto

Bez autora
Nov 07 2011

Stopa nezaposlenosti u Srbiji prema poslednjoj anketi o radnoj snazi koja je sprovedena u aprilu je 22 odsto. U Srbiji ima oko 650.000 nezaposlenih od kojih je više od 200.000 mlađih od 30 godina. Sa fakultetskom diplomom u ovom trenutku u Srbiji je oko 20.000 mladih do 30 godina i to je veliki problem. Veoma je značajno i važno da država podržava sajamove za zapošljavanje, naročito mladih, a u Srbiji se godišnje preko tih manifestacija zaposli oko 10.000 ljudi. Srbija je zemlja sa zakasnelom tranzicijom i nagomilanim problemima i zato treba mnogo više da izdvaja za podsticanje zapošljavanja. Budžet za aktivne mere zapošljavanja u ovoj godini je bio nešto više od šest milijardi dinara, a za narednu godinu se još ne zna koliki će biti. Vlada Srbije je u cilju stvaranja uslova za pobooljšanje zapošljavanja u maju ove godine donela Uredbu o podsticaju zapošljavanja, na osnovu koje je do sada zaposleno 7.000 novih radnika.

U Srbiji stopa nezaposlenosti 22 odstoStopa nezaposlenosti u Srbiji prema poslednjoj anketi o radnoj snazi koja je sprovedena u aprilu je 22 odsto, izjavio je danas direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije Dejan Jovanović.

On je novinarima na Sajmu poslova za studente i diplomce tehničko-tehnoloških fakulteta Džob fer kazao da u Srbiji ima oko 650.000 nezaposlenih od kojih je više od 200.000 mlađih od 30 godina.

- Sa fakultetskom diplomom u ovom trenutku u Srbiji je oko 20.000 mladih do 30 godina i to je veliki problem - naglasio je Jovanović.

On je dodao da je veoma značajno i važno da država podržava sajamove za zapošljavanje, naročito mladih, naglašavajući da se u Srbiji godišnje preko tih manifestacija zaposli oko 10.000 ljudi.

Direktor NSZ-a je kazao da je Srbija zemlja sa zakasnelom tranzicijom i nagomilanim problemima i da zato treba mnogo više da izdvaja za podsticanje zapošljavanja.

- Budžet za aktivne mere zapošljavanja u ovoj godini je bio nešto više od šest milijardi dinara, a za narednu godinu se još ne zna koliki će biti - dodao je on.

Jovanović je potsetio da je Vlada Srbije u cilju stvaranja uslova za pobooljšanje zapošljavanja u maju ove godine donela Uredbu o podsticaju zapošljavanja, na osnovu koje je do sada zaposleno 7.000 novih radnika.

Direktor NSZ-a je dodao da se u Srbiji sprovode i drugi projekti koji podstiču zapošljavanje, među kojima je Projekat stručne prakse koji je ove godine omogućio da više od 5.000 mladih dobije svoj prvi radni angažman, kao i Projekat radna šansa koji godišnje obuhvati 10.000 ljudi u smislu dobijanja svoje prve šanse za zaposlenje.

Prema ranijim rezultatima Projekta EUNES, koji je sa miliona evra finasirala EU iz pretpristupnih fondova IPA, stopa nezaposlenosti u Srbiji trebala bi da do kraja godine padne na 19 odsto, a do kraja 2015. godine na 16 odsto.

Sajam poslova za studente i diplomce tehničko - tehnoloških fakulteta JobFair 2011- Kreiraj svoju budućnost održava se danas i sutra na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Na toj manifestaciji se predstavlja više desetina domaćih i stranih kompanija, a organizovani su i razni treninzi za mlade koji će ih uputiti kako da što bolje napišu svoj CV i kako da se što bolje spreme za intervju sa poslodavcem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik