U Srbiji sve veći broj nezaposlenih

Bez autora
Jul 01 2012

Republički zavod za statistiku sproveo je u aprilu 2012. godine anketu o radnoj snazi, na uzorku od oko 8.000 domaćinstava, i to na području Republike Srbije. Prikupljeni su podaci o demografskim obeležjima za sva lica, a za lica koja su stara 15 i više godina i podaci o njihovoj radnoj aktivnosti. Anketirano je ukupno 21.402 lica, a za 19.017 lica prikupljeni su podaci o njihovoj radnoj aktivnosti. Stopa nezaposlenosti, koja predstavlja učešće nezaposlenih u ukupnom broju aktivnih stanovnika (zaposleni i nezaposleni), u Republici Srbiji iznosila je 25,5 posto, i to 25 posto za muško i 26,1 posto za žensko stanovništvo. Stopa nezaposlenosti u Beogradskom regionu iznosila je 22,7 posto, a u AP Vojvodini 27,2 posto. U Regionu Šumadije i Zapadne Srbije stopa nezaposlenosti iznosila je 24,9 posto, dok je u Regionu Јužne i Istočne Srbije iznosila 26,9 posto.

U Srbiji sve veći broj nezaposlenihRepublički zavod za statistiku sproveo je u aprilu 2012. godine anketu o radnoj snazi, na uzorku od oko 8.000 domaćinstava, i to na području Republike Srbije.

Prikupljeni su podaci o demografskim obeležjima za sva lica, a za lica koja su stara 15 i više godina i podaci o njihovoj radnoj aktivnosti. Anketirano je ukupno 21.402 lica, a za 19.017 lica prikupljeni su podaci o njihovoj radnoj aktivnosti.

Stopa nezaposlenosti, koja predstavlja učešće nezaposlenih u ukupnom broju aktivnih stanovnika (zaposleni i nezaposleni), u Republici Srbiji iznosila je 25,5 posto, i to 25 posto za muško i 26,1 posto za žensko stanovništvo. Stopa nezaposlenosti u Beogradskom regionu iznosila je 22,7 posto, a u AP Vojvodini 27,2 posto. U Regionu Šumadije i Zapadne Srbije stopa nezaposlenosti iznosila je 24,9 posto, dok je u Regionu Јužne i Istočne Srbije iznosila 26,9 posto.
 
Kako je navedeno u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku, stopa zaposlenosti predstavlja procenat zaposlenih u ukupnom stanovništvu starom 15 i više godina, i u aprilu 2012. iznosila je 34,3 posto. Od toga je stopa zaposlenosti za muškarce iznosila 41,5 posto, a za žene 27,7 posto.

Najveća stopa zaposlenosti bila je u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije i iznosila je 36 posto, zatim u Beogradskom regionu 34,2 posto. Na pretposlednjem mestu je Region Јužne i Istočne Srbije sa stopom zaposlenosti od 33,7 posto, a na poslednjem mestu je Region Vojvodine u kojem stopa zaposlenosti iznosila 33,3 posto.

Stopa nezaposlenosti u aprilu 2012. godine porasla je za 3,3 posto u odnosu na april 2011. godine, dok je stopa zaposlenosti pala za 1,9 posto. Stopa nezaposlenosti u aprilu ove godine beleži rast od 1,8 posto u odnosu na novembar prethodne godine, dok je stopa zaposlenosti pala za procenat.

U aprilu ove godine stopa neformalne zaposlenosti manja je za 0,8 posto nego u novembru prethodne godine, i za 2,9 posto u odnosu na april prošle godine.
 
U saopštenju je dalje navedeno da stopa neformalne zaposlenosti predstavlja procenat lica koja rade “na crno“ u ukupnom broju zaposlenih. Rad “na crno“ obuhvata zaposlene u neregistrovanoj firmi, zaposlene u registrovanoj firmi, ali bez formalnog ugovora o radu i bez socijalnog i penzionog osiguranja, i neplaćene pomažuće članove domaćinstva.       

Osnovni cilj sprovođenja ove ankete jeste prikupljanje podataka o radnim karakteristikama stanovništva i procena ukupne radne snage u zemlji prema međunarodnim preporukama i definicijama, odnosno dobijanje podataka o tri osnovna, međusobno isključiva kontingenta stanovništva starog 15 i više godina, a to su zaposlena, nezaposlena i neaktivna lica. 

Radnu snagu, odnosno aktivno stanovništvo, čine sva lica koja rade, makar jedan sat sedmično, ili aktivno traže posao u cilju sticanja sredstava za život.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik