UBBiH: Komercijalne kreditne linije prema BiH bit će ukinute?

Bez autora
May 05 2014

Zbog kašnjenja na usvajanju Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti bit će ukinute kreditne linije komercijalnog karaktera prema BiH ili smanjene uz značajno povećanje troškova. Ovo je jedna od posljedica s kojom će se suočiti BiH zbog neusvajanja og zakona, navodi se u pismu upozorenja koje je Udruženje banaka BiH (UBBiH) uputilo čelnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Vijeću ministara, Ministarstvu sigurnosti BiH,Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Finansijsko-obavještajnom odjelu SIPA-e, entitetskim agencijama za bankarstvo i svim bankama. U pismu se upozorava da će kompanije iz BiH koje izvoze i po osnovu izvršenog posla treba da izvrše naplatu biti suočene s dodatnim provjerama, odgađanjima i mogućim obustavama. Jedna od posljedica neusvajanja zakona bit će i ta da će bankarske garancije finansijskih institucija iz BiH koje naše kompanije ponude poslovnim partnerima u inostranstvu biti predmet pojačanih provjera i analiza s realnom mogućnošću odbijanja saradnje. Vrlo je izvjesno da finansijske institucije iz inostranstva prestanu prihvatati garancije banaka iz BiH, upozoravaju iz UBBiH.

UBBiH: Komercijalne kreditne linije prema BiH bit će ukinute?Zbog kašnjenja na usvajanju Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti bit će ukinute kreditne linije komercijalnog karaktera prema BiH ili smanjene uz značajno povećanje troškova.

Ovo je jedna od posljedica s kojom će se suočiti BiH zbog neusvajanja  tog zakona, navodi se u pismu upozorenja koje je Udruženje banaka BiH (UBBiH) uputilo čelnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Vijeću ministara, Ministarstvu sigurnosti BiH,Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Finansijsko-obavještajnom odjelu SIPA-e, entitetskim agencijama za bankarstvo i svim bankama.

U pismu se upozorava da će kompanije iz BiH koje izvoze i po osnovu izvršenog posla treba da izvrše naplatu biti suočene s dodatnim provjerama, odgađanjima i mogućim obustavama.
 
Jedna od posljedica neusvajanja zakona bit će i ta da će bankarske garancije finansijskih institucija iz BiH koje naše kompanije ponude poslovnim partnerima u inostranstvu biti predmet pojačanih provjera i analiza s realnom mogućnošću odbijanja saradnje. Vrlo je izvjesno da finansijske institucije iz inostranstva prestanu prihvatati garancije banaka iz BiH, upozoravaju iz UBBiH.
 
Također se upozorava da će  kompanije iz BiH s deviznim računima u inostranstvu biti  tretirane kao visokorizične s dodatnim provjerama i ograničavanjima.
 
I transakcije uplata iz inostranstva u korist fizičkih i pravnih osoba u BiH bit će predmet pojačanih provjera finansijskih institucija iz inostranstva, što će usporiti i poskupjeti realizaciju transfera.
 
- Sve to značit će da će privredni subjekti u BiH, a samim tim i banke,  postati  nekonkurentni i nefleksibilni na svjetskom tržištu sa svim negativnim konsekvencama koje nameće tržišna ekonomija - kaže predsjednik Udruženja banka BiH  Michael Mueller.
 
Naglašava  da su iz UBBiH naveli samo posljedice vezane za poslovanje bankarskog sektora, a socio-ekonomski aspekti i pitanje radnih mjesta zasigurno će biti višestruko dovedeni u pitanje.
 
Na kraju pisma UBBiH  navodi da urgira usvajanje novog zakona o sprječavanju pranja novaca i finansiranja terorističkih aktivnosti uz opaskuda nisu jasni razlozi kašnjenja tim prije jer je zakon prihvaćen i usaglašen od nadležnih institucija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik