Ulaganja u penzijske fondove

Bez autora
Feb 08 2012

Ulaganje u dobrovoljne penzione fondove ima brojne prednosti. Ovaj vid ulaganja posebno je pogodan za građane koji žele da budu sigurni u budućnosti. Jedna od najvažnijih prednosti je ta što je sam fond samostalan u odnosu na društvo koje upravlja nijime. Odvojenost imovine društva i fonda obezbeđuje dodatnu sigurnost uloženih sredstava, s obzirom da imovina fonda ne može da bude predmet prinudne naplate, zaloge, hipoteke, niti ulazi u stečajnu ili likvidacionu masu društva. Ukratko, društvo može da prestane da postoji, ali ne i fond. Fond ima veću imovinu, pa samim tim mogućnost da investiranjem u različite hartiije od vrednosti smanji rizik od inflacije i kursnih oscilacija Takođe, ulaganjem u dobrovoljne penzione fondove, građani imaju i niže troškove investiranja i bolje uslove koje fond ostvaruje kao instutucionalni investitor u odnosu na indivudualne investitore.

Ulaganja u penzijske fondoveUlaganje u dobrovoljne penzione fondove ima brojne prednosti. Ovaj vid ulaganja posebno je pogodan za građane koji žele da budu sigurni u budućnosti.

Jedna od najvažnijih prednosti je ta što je sam fond samostalan u odnosu na društvo koje upravlja nijime. Odvojenost imovine društva i fonda obezbeđuje dodatnu sigurnost uloženih sredstava, s obzirom da imovina fonda ne može da bude predmet prinudne naplate, zaloge, hipoteke, niti ulazi u stečajnu ili likvidacionu masu društva.

Ukratko, društvo može da prestane da postoji, ali ne i fond.

Fond ima veću imovinu, pa samim tim mogućnost da investiranjem u različite hartiije od vrednosti smanji rizik od inflacije i kursnih oscilacija Takođe, ulaganjem u dobrovoljne penzione fondove, građani imaju i niže troškove investiranja i bolje uslove koje fond ostvaruje kao instutucionalni investitor u odnosu na indivudualne investitore.

Svako Društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom takođe je u obavezi da na dnevnom nivou prikazuje vrednost investicione jedinice, čije pomeranje ukazuje na uspešnost investiranja sredstava. Kako se investiranjem imovine fonda vrednost jedinice dnevno menja, to se iznos sredstava na računu člana računa tako što se broj jedinica pomnoži njenom dnevnom vrednošću.

Znatna prednost ulaganja u privatne penzione fondove su i poreski podsticaji. Tako se na doprionose do 4.343 dinara, koje uplaćuju poslodavci, ne plaćaju porezi i doprinosi. A, ukoliko zaposleni plaća doprinos preko administrativne zabrane, na isi iznos ne plaća se porez na dohodak građana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik