Upotreba plastičnih kesa u trgovini smanjena za 80 odsto

Bez autora
Apr 18 2024

Upotreba plastičnih kesa u trgovini u Srbiji je za manje od godinu dana smanjena za više od 80 odsto, izjavio je danas ministar spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović.

„Svi smo svesni koliko je važno da brinemo o životnoj sredini, da smanjimo otpad i promovišemo održivo poslovanje. U proteklom periodu smo zajedno radili na inicijativama, koje su smanjile upotrebu plastike i smanjile otpad koji se generiše u ritejl industriji”, rekao je on na konferenciji „Budućnost trgovine”.

Momirović je naglasio da je veoma važno da ceo lanac snabdevanja prihvata nove trendove za koje se zna da će pomoći u očuvanju životne sredine, kao što je izbegavanje plastike, reciklaža, upotreba regenerativnih i nezagađujućih materijala, kao i upotreba novih tehnologija. „Trgovinski lanci znaju da će im usvajanje modela cirkularne ekonomije i odgovorno poslovanje pomoći da se povežu sa svojim postojećim kupcima i privuku nove potrošače koji sve više brinu o životnoj sredini”, naglasio je Momirović, prenosi Tanjug.

Kako je dodao, trgovci moraju konstantno da budu deo dijaloga o novim modelima upravljanja otpadom, posebno ambalažnim otpadom, jer je trgovina most koji povezuje proizvođača i potrošača.

„Maloprodavci su oni koje potrošači uvek prve vide i prepoznaju kada se dešavaju promene”, rekao je ministar spoljne i unutrašnje trgovine.

Prema njegovim rečima, veoma je važno da pored zakonskog uređenja trgovine svi zajedno više radimo na samoregulaciji i podizanju etičke svesti u trgovini, kako bi se stvorilo tržište zasnovano na poštovanju potrošača i fer konkurenciji.

Današnju konferenciju „Budućnost trgovine” organizuje Privredna komora Srbije (PKS) i Kolor medija kommunikejšns, pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine.

Na njoj učestvuju vodeći ljudi srpske trgovine koji će govoriti o tome koliko je važno ulaganje u domaći lanac snabdevanja i proizvode stvarane u Srbiji, kao i koliko maloprodaja, kao dinamičan biznis, traži konstantno prilagođavanje potrebama potrošača i ulaganje u modernizaciju i digitalizaciju poslovanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik