Uskoro dva nova master programa u oblasti gejming industrije

Bez autora
Sep 30 2020

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas promociji dva nova master programa 4.0 - kreativna industrija, koji će biti realizovani na Univerzitetu u Kragujevcu i na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

Brnabić je na predstavljanju programa u Galeriji legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića istakla da se u takve multidisciplinarne programe uključuje sve više fakulteta u Srbiji.

Ona je objasnila da dva nova master programa povezuju svet tehnologije i umetnosti, a njihov cilj je obrazovanje kadra koji je neophodan za dalji razvoj domaće industrije video-igara.

Premijerka je izrazila zadovoljstvo zbog toga što visokoškolske ustanove u Srbiji razumeju i podržavaju reformisani pristup u sistemu obrazovanja, koji će doneti potpuno novu vrednost za mlade i društvo u celini.

Program Master 4.0 - kreativna industrija uveden je prošle godine i uspešno se sprovodi, podsetila je Brnabić, objasnivši da je takvim programima Vlada nastojala da podstakne saradnju među fakultetima i univerzitetima u Srbiji, kao i njihovu saradnju sa privredom, ali i sa predavačima iz inostranstva i stranim univerzitetima.

Ona je ukazala na to da u tim programima učestvuje približno 13 državnih fakulteta, više od 300 domaćih i stranih predavača i 75 kompanija, a da kroz njih studenti dobijaju mnogo više nego u uobičajenim master programima.

Prema njenim rečima, master programi 4.0 uključuju potpuno raznolike fakultete, poput Fakulteta umetnosti i Matematičkog fakulteta.

Iz toga će za godinu i po dana izaći potpuno nova vrednost za mlade i društvo, navela je premijerka, naglasivši da tako mladi imaju više mogućnosti da ostanu i rade u Srbiji.

Brnabić je istakla da Vlada nastoji da im za to stvori najbolje moguće uslove, pri čemu je podsetila na to da su mladi koji posle školovanja osnuju svoje firme u prvih 12 meseci rada oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa, a da je pripremljen i program "Moja prva plata" koji im pruža šansu da steknu radno iskustvo i lakše se zaposle.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević poručio je da je multidisciplinarnost nužnost savremenog sveta, dodajući da je u strategiji obrazovanja do 2027. godine, čija je izrada u završnoj fazi, obrazovanje za umetničke grupacije i zanimanja sve prisutnije.

Doneli smo i Strategiju pametnih specijalizacija u kojoj je kreativna industrija jedan od četiri velika cilja koja želimo da ostvarimo, predočio je Šarčević.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović rekao je da je taj univerzitet već godinu dana u Master programu 4.0, i da su  prošle godine upisana 24 studenta na program master IT 4.0, od kojih 80 odsto već radi u kompanijama širom Srbije.

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta umetnosti u Beogradu Mirjana Nikolić ukazala je na to da umetnost polako postaje sastavni deo svih privrednih i naučnih oblasti i disciplina, što daje posebnu mogućnost studentima tog univerziteta da iskažu svoju kretivnost i potencijale.

Nikolić je objasnila da će iz novog master programa proisteći tri kratka programa - 3D modelovanje, muzika u video-igrama i zvuk u video-igrama, čime će se zadovoljiti velika potreba u kreativnim industrijama za ljudima ovog profila.

Predstavnik inicijative Digitalna Srbija, generalni direktor kompanije „Saga“ Nebojša Bjelotomić izjavio je da su IT i digitalizacija nova šansa i za kompanije, ali i za napredak društva i priključivanje svetskoj utakmici u konkurentnosti.

Prema njegovim rečima, za kadrove koji prođu kroz dva nova master programa 4.0 prevashodno će biti zainteresovana gejming industrija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik