Uskoro izgradnja ski-centra na Goliji

Bez autora
Mar 13 2014

Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave i vršilac funkcije ministra privrede Igor Mirović i v. d. direktora JP „Skijališta Srbije“ Dejan Ljevnaić potpisali su danas Memorandum o razumevanju, čiji je cilj pružanje podrške realizaciji projekta ustanovljavanja i razvoja ski-centra Golija. Mirović je nakon potpisivanja ovog dokumenta u Vladi Srbije objasnio da je to prvi inicijalni akt za izgradnju novog ski-centra na Goliji, uz napomenu da će u naredne tri godine biti pripremljena planska dokumentacija, kao i finansijski i tehnički elementi za izgradnju infrastrukture. Izgradnja novog skijališta imaće veliki značaj za razvoj obližnjih opština, s obzirom na to da se planina Golija proteže na teritoriji Ivanjice, Novog Pazara, Raške i Sjenice, ocenio je on. Ljevnaić je naveo da ukupni potencijalni kapacitet ski-centra iznosi 17.000 skijaša i precizirao da će nakon realizacije prve faze, u okviru koje će biti uloženo približno 19 miliona evra, kapacitet skijališta biti 2.500 skijaša na sat.

Izgradnja ski-centra na Goliji šansa za razvoj tog krajaMinistar regionalnog razvoja i lokalne samouprave i vršilac funkcije ministra privrede Igor Mirović i v. d. direktora JP „Skijališta Srbije“ Dejan Ljevnaić potpisali su danas Memorandum o razumevanju, čiji je cilj pružanje podrške realizaciji projekta ustanovljavanja i razvoja ski-centra Golija.

Mirović je nakon potpisivanja ovog dokumenta u Vladi Srbije objasnio da je to prvi inicijalni akt za izgradnju novog ski-centra na Goliji, uz napomenu da će u naredne tri godine biti pripremljena planska dokumentacija, kao i finansijski i tehnički elementi za izgradnju infrastrukture.

Izgradnja novog skijališta imaće veliki značaj za razvoj obližnjih opština, s obzirom na to da se planina Golija proteže na teritoriji Ivanjice, Novog Pazara, Raške i Sjenice, ocenio je on.

Ljevnaić je naveo da ukupni potencijalni kapacitet ski-centra iznosi 17.000 skijaša i precizirao da će nakon realizacije prve faze, u okviru koje će biti uloženo približno 19 miliona evra, kapacitet skijališta biti 2.500 skijaša na sat.

On je saopštio da je u toj fazi planirana izgradnja šestosedne žičare, ski-staze u dužini od devet kilometara, sistema za veštačko osnežavanje, akumulacije za vodu, hangara za specijalnu mehanizaciju, pristupnog puta, parkinga, elektroenergetske infrastrukture i restorana.

Ulaganje u turističke i prirodne potencijale Golije za opštine Ivanjica, Novi Pazar, Raška i Sjenica predstavlja šansu za razvoj, s obzirom na to da su, prema stepenu razvijenosti, svrstane u grupe nedovoljno razvijenih opština.

Jedna od retkih grana privrede u Srbiji koja, uprkos ekonomskoj krizi, beleži rast je upravo turizam. Srbija je prošle godine imala rast u ukupnom broju dolazaka turista za 5 odsto, a rast od čak 14 odsto u dolascima inostranih turista.

Prema podacima Narodne banke Srbije, u 2013. godini ostvaren je istorijski rezultat srpskog turizma, kada je zabeležen devizni priliv u iznosu od više od jedne milijarde dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik