Uskoro kreditne olakšice

Bez autora
Mar 17 2011

Poslovne banke u Srbiji, posle razgovora sa predstavnicima vlade, rade na predlogu mera kojima će se omogućiti određene olakšice građanima u otplati kredita i taj predlog biće gotov za nekoliko dana. Na sastanku sa predstavnicima vlade je usaglašeno da se prvo nađe rešenje za građane, a zatim slične mere i za privredu, kod koje je neurednost u otplati kredita mnogo veća nego kod stanovništva. Banke očekuju da Narodna banka Srbije svojom regulativom podrži mere koje će biti donete, dok od vlade ne očekuju nikakva dodatna sredstva, jer su svesni da novca u budžetu nema. Predstavnici vlasti su predočili da je situacija teška i zatražili od banaka da pripreme neke mere kako bi se položaj građana olakšao.

Uskoro kreditne olakšiceUdruženje banaka Srbije najavilo uvođenje olakšica građanima u otplati kredita. Razvojna banka je dobro rešenje, ali samo za razvijene zemlje, ocenio generalni sekretar Udruženja Veroljub Dugalić.

Poslovne banke u Srbiji, posle razgovora sa predstavnicima vlade, rade na predlogu mera kojima će se omogućiti određene olakšice građanima u otplati kredita i taj predlog biće gotov za nekoliko dana, najavio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

Prema njegovim rečima, na sastanku sa predstavnicima vlade je usaglašeno da se prvo nađe rešenje za građane, a zatim slične mere i za privredu, kod koje je neurednost u otplati kredita mnogo veća nego kod stanovništva.

Dugalić je naglasio da banke očekuju da Narodna banka Srbije svojom regulativom podrži mere koje će biti donete, dok od vlade ne očekuju nikakva dodatna sredstva, jer su svesni da novca u budžetu nema.

Prema njegovim rečima, predstavnici vlasti su predočili da je situacija teška i zatražili od banaka da pripreme neke mere kako bi se položaj građana olakšao.

Dugalić je napomenuo da su banke samostalne institucije i da uopšte ne moraju da slušaju vladu, ali da su svesne uslova u kojima građani Srbije žive i nije im svejedno kolika je visina prosečne plate u Srbiji i da li građani mogu da redovno otplaćuju kredite.

Nerealna očekivanja

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije smatra da je razvojna banka dobro rešenje u uređenim zemljama koje imaju nisku inflaciju, ali da nije realno očekivati da u zemljama sa visokom inflacijom, kao što je Srbija, krediti privredi putem razvojne banke budu po niskim kamatnim stopama.

Dugalić je naveo da se u Srbiji smatra da bi razvojna banka trebalo da finansira recimo izgradnju fabrika, što je, prema njegovoj oceni, pogrešan pristup i istakao da postoje velike nepoznanice kako bi jedna takva banka funkcionisala i bila organizovana u Srbiji.

Zemlje na nivou ekonomske razvijenosti na kojem je Srbija, umesto za razvojnu banku, pre se opredeljuju da podsticaj privredi daju kroz fond za razvoj koji naša zemlja već ima, ističe Dugalić.

Kreditna zaduženost u padu

"Kreditna zaduženost građana i privrede Srbije u februaru bila je u stagnaciji ili blagom padu, što je pokazatelj pada životnog standarda i usporene privredne aktivnosti" rekao je Dugalić.

Prema njegovim rečima, na kraju februara kreditno zaduženje građana Srbije bilo je 509,22 milijarde dinara, što je 0,8 odsto manje nego na kraju prethodnog meseca, a pad duga zabeležen je po svim vrstama kredita.

Dugalić je ocenio da to pokazuje da se građani zbog ekonomske krize opreznije zadužuju, da je opao životni standard i da postoji neizvesnost u pogledu zaposlenja.

"I kod privrede zabeležen je pad kreditne zaduženosti, koja je kod preduzeća na kraju februara bila oko 1.161 milijardi dinara, odnosno, 0,9 odsto manje nego na kraju prethodnog meseca, dok je kod preduzetnika zabeležen rast kreditnog duga od 3,2 odsto, na 52,1 milijardi dinara", naveo je on.

"Pad kreditne aktivnosti je jedan od pokazatelja da oporavak privredne aktivnosti ne ide željenim tempom, odnosno, da nema oživljavanja", ukazao je Dugalić.

"Što se tiče lizing ugovora, dozvoljenih minusa i kreditnih kartica, aktivnost banaka, takođe, se smanjuje, ali je dobro što se smanjuje i neurednost u otplati po tim uslugama", dodao je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik