Uskoro nova uredba o konverziji zemljišta

Bez autora
May 09 2011

Predlog nove uredbe o konverziji prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu biće završen i predat Vladi Srbije na usvajanje do kraja maja. Ovo je čak treća uredba u poslednjih godinu i po dana, koja bi konačno trebalo da omogući zainteresovanim vlasnicima privatizovanih firmi da u efikasnijem postupku i po realnim cenama postanu gazde na parcelama, na kojima njihova preduzeća imaju pravo korišćenja. Trenutno je u postupku oko 1.500 zahteva za konverziju uz naknadu, a rešeni predmeti mere se promilima. Rešenjem Olivera Dulića, ministra za prostorno planiranje, formirana je radna grupa za izradu uredbe, a prvi sastanak je, kako saznajemo, zakazan za utorak. U radnoj grupi su uglavnom stručnjaci, koji su usko specijalizovani za ekonomska, finansijska i statusna pitanja. Osnovna novina predviđena izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, koja će biti pretočena u uredbu, je mogućnost da lokalne samouprave same odrede tržišnu vrednost zemljišta po urbanističkim zonama.

Uskoro nova uredba o konverziji zemljištaPredlog nove uredbe o konverziji prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu biće završen i predat Vladi Srbije na usvajanje do kraja maja, saznaju „Novosti“.

Ovo je čak treća uredba u poslednjih godinu i po dana, koja bi konačno trebalo da omogući zainteresovanim vlasnicima privatizovanih firmi da u efikasnijem postupku i po realnim cenama postanu gazde na parcelama, na kojima njihova preduzeća imaju pravo korišćenja. Trenutno je u postupku oko 1.500 zahteva za konverziju uz naknadu, a rešeni predmeti mere se promilima.

Rešenjem Olivera Dulića, ministra za prostorno planiranje, formirana je radna grupa za izradu uredbe, a prvi sastanak je, kako saznajemo, zakazan za utorak. Prema rečima Aleksandre Damnjanović-Petrović, pomoćnika ministra, u radnoj grupi su uglavnom stručnjaci, koji su usko specijalizovani za ekonomska, finansijska i statusna pitanja.

Osnovna novina predviđena izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, koja će biti pretočena u uredbu, je mogućnost da lokalne samouprave same odrede tržišnu vrednost zemljišta po urbanističkim zonama. Već je poznato, kako kažu u Ministarstvu za prostorno planiranje, da će Beograd iskoristiti tu mogućnost. Naime, tržišna vrednost parcela je osnova za određivanje naknade, koju vlasnici privatizovanih firmi treba da plate. Od tržišne vrednosti oduzimaju se potom troškovi pribavljanja prava korišćenja na zemljištu i tako se određuje visina naknade.

- Ministarstvo za prostorno planiranje nema obavezu da vodi evidenciju o završenim konverzijama uz naknadu, niti znamo koliko ih je tačno bilo do sada - kaže Aleksandra Damnjanović - Petrović.

- Evidenciju imaju opštine i gradovi, jer njihove imovinsko-pravne službe izdaju rešenja. Prema nezvaničnim informacijama reč je o veoma malom broju rešenih predmeta. Dakle, postoje određeni problemi i u proceduri i u načinu određivanja naknade, pa smo izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji predvideli mogućnost i da lokalne samouprave svojim opštim aktom odrede tržišnu cenu zemljišta. To će svakako ubrzati postupak.

Zahtev za konverziju uz naknadu podnosi se Poreskoj upravi, a rešenja izdaju imovinsko-pravne službe lokalnih samouprava na čijoj se teritoriji nalazi zemljište. Polovina novca od naknade ide u budžet lokalnih samouprava, a druga polovina odlazi u Fond za restituciju. I ubuduće, najverovatnije, procene o visini naknade radiće veštaci, kao što je to bilo predviđeno i prethodnom uredbom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik