Uspostavljanje prostornog informacionog sistema za poljoprivredu na teritoriji Vojvodine

Bez autora
Dec 11 2013

Potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić održao je konferenciju za novinare, na kojoj je predstavio početak uspostavljanje prostorno informacionog sistema za poljoprivredu na teritoriji AP Vojvodine (GIS). Ovaj sistem prikuplja, objedinjuje, analizira i distribuira prostorne podatke od značaja za poljoprivredu Vojvodine i nalazi se na internet prezentaciji Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. Potpredsednik Vlade Vojvodine Goran Ješić je naglasio da GIS sistem omogućava potpuno novi način obezbeđivanja transparentnosti rada državnih i drugih javnih institucija. To je jedinstven način da se kontroliše način utroška javnih sredstava. Svaki građanin može, preko internet sajta, na mapi Vojvodine da "klikne" na određenu tačku, da vidi o kom konkursu se radi, koliko je para za neki projekat opredeljeno, kao što su, na primer, zaštitne mreže, sistemi za navodnjavanje, neki objekat za stočaratsvo i da vidi slike sa te pozicije, rekao je Ješić.

Uspostavljanje prostornog informacionog sistema za poljoprivredu na teritoriji VojvodinePotpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić održao je konferenciju za novinare, na kojoj je predstavio početak uspostavljanje prostorno informacionog sistema za poljoprivredu na teritoriji AP Vojvodine (GIS).

Ovaj sistem prikuplja, objedinjuje, analizira i distribuira prostorne podatke od značaja za poljoprivredu Vojvodine i nalazi se na internet prezentaciji Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

Potpredsednik Vlade Vojvodine Goran Ješić je naglasio da GIS sistem omogućava potpuno novi način obezbeđivanja transparentnosti rada državnih i drugih javnih institucija. To je jedinstven način da se kontroliše način utroška javnih sredstava. Svaki građanin može, preko internet sajta, na mapi Vojvodine da "klikne" na određenu tačku, da vidi o kom konkursu se radi, koliko je para za neki projekat opredeljeno, kao što su, na primer, zaštitne mreže, sistemi za navodnjavanje, neki objekat za stočaratsvo i da vidi slike sa te pozicije, rekao je Ješić.

Razlozi sa impelemtaciju ovog sistema su nedostatak ažurnih podataka sa terena, kontrola rada poljoprivrednih stručnih službi, kontrola i transparetnost finansijskih sredstava koje Sekreterijat plasira kroz konkurse, kontrola rada inspekcijske službe (šumarsko-lovna i vodoprivredna inspekcija), dostupnost informacije sa terena u realnom vremenu u slučaju incidentnih situacija i povećanje efikasnosti, produktivnosti i transparetnosti rada.

Prema rečima Ješića, GIS sistem pomaže efikasnijem radu i ubrazavanju mnogih procedura, na primer, izdavanja vodoprivrednih uslova, koji su veoma važni, jer uz svaku građevinsku dozvolu, idu i vodoprivredni uslovi. Nama GIS pomaže da brzo dobijemo informacije o traženoj lokaciji, da imamo kroz planska dokumenta opisanu tu lokaciju, da iz toga izvučemo vrlo brzo prethodne uslove za građevinsku dozvolu, rekao je Ješić.

Na pres konferenciji su prezentovani podaci dobijeni daljinskom detekcijom, koji se odnose na setvenu strukturu. Ovaj sistem će svake godine obezbeđivati tačne podatke o zasejanim površinama najbitnijim ratarskim kulturama. Na taj način se omogućavaju realni uslovi za planiranje mera agrarne politike i nivo potrebnih investicija u poljoprivredi.

Projekat je rađen u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik