Uvođenje kalorimetara za domaćinstva koja koriste daljinsko grejanje

Bez autora
Feb 03 2014

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da će država u narednih mesec ili dva raspisati tender za uvođenje kalorimetara u određene ustanove i stambene zgrade. Mihajlović je nakon obilaska toplane "Novi Beograd" navela da će država pomoći njihovu nabavku, i objasnila da će se preko njih obračunavati, a zatim i naplaćivati utrošena toplotna energija, kao i da će njihovo uvođenje biti obavezno za sva domaćinstva koja koriste daljinsko grejanje iz toplana. Prema njenim rečima, država će finansirati centralne kalorimetre za određene ustanove i zgrade, dok će dalje razvođenje, od centralnog kalorimetra po stanovima, morati zajedno da preuzmu toplane, grad i skupštine stanara. Kalorimetri su neophodni kako građanima ne bi stizao centralni račun koji se nakon toga deli po stanovima, i kako bi se obezbedili uslovi za to da svako plati onoliko koliko je potrošio, ukazala je ona.

Uvođenje kalorimetara za domaćinstva koja koriste daljinsko grejanjeMinistar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da će država u narednih mesec ili dva raspisati tender za uvođenje kalorimetara u određene ustanove i stambene zgrade.

Mihajlović je nakon obilaska toplane "Novi Beograd" navela da će država pomoći njihovu nabavku, i objasnila da će se preko njih obračunavati, a zatim i naplaćivati utrošena toplotna energija, kao i da će njihovo uvođenje biti obavezno za sva domaćinstva koja koriste daljinsko grejanje iz toplana.

Prema njenim rečima, država će finansirati centralne kalorimetre za određene ustanove i zgrade, dok će dalje razvođenje, od centralnog kalorimetra po stanovima, morati zajedno da preuzmu toplane, grad i skupštine stanara.

Kalorimetri su neophodni kako građanima ne bi stizao centralni račun koji se nakon toga deli po stanovima, i kako bi se obezbedili uslovi za to da svako plati onoliko koliko je potrošio, ukazala je ona.

Mihajlović je istakla da je grejanje u Beogradu stabilno, i ponovila da je u narednom periodu potrebno više raditi na energetskoj efikasnosti.

Država je, kako je podsetila, formirala Fond za energetsku efikasnost, kako bi građani mogli da izoluju svoje stanove i na taj način smanje utrošak električne energije.

Ministar je ukazala na to da je u ovoj godini prioritet ulaganje u toplanu na Konjarniku, i precizirala da je vrednost te investicije veća od 150 miliona dinara.

Toplana "Novi Beograd" posluje u okviru Javnog komunalnog preduzeća (JKP) "Beogradske elektrane".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik