Uz "kap po kap", lubenica donosi zaradu

Bez autora
Jul 10 2012

Domaće lubenice na tržištu počinju da zamenjuju uvozne. Povrtari, koji ih proizvode prema savremenoj tehnologiji, uz obavezne sisteme za navodnjavanje, mogu se nadati dobroj ceni do kraja sezone. Do sada smo jeli lubenice iz Makedonije, Albanije, Grčke, Turske, Maroka i Alžira. Taj trend je prošao i sada trgovci za domaći bostan na veliko plaćaju od 18 do 20 dinara, a potrošači moraju da izdvoje između 30 i 40 dinara za kilogram. Naveća zarada je na ranoj lubenici, a to postižu proizvođači koji su usvojili savremenu tehnologiju. To pre svega znači da treba postaviti niske tunele, na nastiranom zemljištu, uz upotrebu sistema za navodnjavanje kap po kap. Niski plastični tuneli obezbeđuju raniju proizvodnju za čitavih 10 do 15 dana. Da bi lubenice na tržište stigle u trećoj dekadi juna, neophodna je proizvodnja kvalitetnog rasada kako klasičnog rasada u hranjivim kockama, tako i kalemljenog rasada. Rana proizvodnja je nemoguća bez sorti i hibrida kraće vegetacije od 70 do 90 dana.

Uz "kap po kap", lubenica donosi zaraduDomaće lubenice na tržištu počinju da zamenjuju uvozne. Povrtari, koji ih proizvode prema savremenoj tehnologiji, uz obavezne sisteme za navodnjavanje, mogu se nadati dobroj ceni do kraja sezone.

Do sada smo jeli lubenice iz Makedonije, Albanije, Grčke, Turske, Maroka i Alžira. Taj trend je prošao i sada trgovci za domaći bostan na veliko plaćaju od 18 do 20 dinara, a potrošači moraju da izdvoje između 30 i 40 dinara za kilogram.

Naveća zarada je na ranoj lubenici, a profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Žarko Ilin kaže da to postižu proizvođači koji su usvojili savremenu tehnologiju.

On objašnjava da to pre svega znači da treba postaviti niske tunele, na nastiranom zemljištu, uz upotrebu sistema za navodnjavanje kap po kap.

"Niski plastični tuneli obezbeđuju raniju proizvodnju za čitavih 10 do 15 dana. Da bi lubenice na tržište stigle u trećoj dekadi juna, neophodna je proizvodnja kvalitetnog rasada kako klasičnog rasada u hranjivim kockama, tako i kalemljenog rasada. Rana proizvodnja je nemoguća bez sorti i hibrida kraće vegetacije od 70 do 90 dana", kaže Ilin.

Goran Jagletić u Sremskim Mihaljevcima 20 godina proizvodi lubenice. Površinu od tri hektara ne povećava. Ovih dana lubenicu isporučuje na tržište, pošto je usvojio novu tehnologiju koja to omogućava.

"Tradicionalni način proizvodnje lubenice je skoro otišao u zaborav. Još se samo retke porodice bave takvim načinom proizvodnje. Sve nove sorte i hibridi zahtevaju novu tehnologiju kojom obezbeđujemo prinos i kvalitet", kaže Jagletić.

Kako je dalje rekao, potrošači su postali probirljiviji, a proizvodnja mora da se prilagodi njihovim zahtevima.

"Tako sam postao zanimljiv trgovcima i jedan sam od retkih koji ima ugovorenu proizvodnju. Tržište traži besemenu lubenicu manjih gabarita i ja to proizvodim", kaže Jagletić.

Proizvodnja lubenica zanimljiva je povrtarima, pošto je to kultura koja među prvima prispeva i vraća uloženi novac.

Proizvođači koji nemaju sisteme za navodnjavanje ovih dana će, zbog ekstremne suše, morati da oberu sav rod.

Oni drugi, koji bostan navodnjavaju, očekuju da će u avgustu cene ponovo “skočiti”, zbog manjka lubenica na tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik