Uz nove deklaracije manji rizik pri kupovini

Bez autora
Mar 19 2014

Kada bi na proizvodima proveravali i čitljivost deklaracija, verovatno nijedan ne bi dobio „zeleno svetlo“ da se pojavi na rafu. Sastav, način upotrebe, indikacije, kod brojnih proizvoda ostaje tajna, koja često može da bude i kobna. I rok trajanja obično je skriven ili prelepljen raznim etiketama. Sa novim Pravilnikom o označavanju i reklamiranju hrane, koji je stupio na snagu krajem prošle godine, takva situacija trebalo bi da se uskoro promeni. Prvi proizvodi sa novim deklaracijama se već nalaze na rafovima trgovina, a proizvođačima je dat prelazni period od 18 meseci da se prilagode promenama ambalaže, dok će roba sa starim deklaracijama moći da se prodaje do isteka roka. Od trenutka stupanja novog Pravilnika o deklarisanju novembra 2013. godine, započeli smo izmene na deklaracijama proizvoda privatne robne marke u skladu sa novim zahtevima kaže Martina Petrović, menadžer za odnose sa javnošću „Deleza“.

Uz nove deklaracije manji rizik pri kupoviniKada bi na proizvodima proveravali i čitljivost deklaracija, verovatno nijedan ne bi dobio „zeleno svetlo“ da se pojavi na rafu. Sastav, način upotrebe, indikacije, kod brojnih proizvoda ostaje tajna, koja često može da bude i kobna. I rok trajanja obično je skriven ili prelepljen raznim etiketama. Sa novim Pravilnikom o označavanju i reklamiranju hrane, koji je stupio na snagu krajem prošle godine, takva situacija trebalo bi da se uskoro promeni.

Prvi proizvodi sa novim deklaracijama se već nalaze na rafovima trgovina, a proizvođačima je dat prelazni period od 18 meseci da se prilagode promenama ambalaže, dok će roba sa starim deklaracijama moći da se prodaje do isteka roka.

- Od trenutka stupanja novog Pravilnika o deklarisanju novembra 2013. godine, započeli smo izmene na deklaracijama proizvoda privatne robne marke u skladu sa novim zahtevima - kaže za „Novosti“ Martina Petrović, menadžer za odnose sa javnošću „Deleza“.

- Prema prelaznom periodu, proizvođačima je ostavljeno dovoljno vremena da se potroši stara ambalaža, i da se ne stvaraju dodatni troškovi. Svi novi proizvodi, koje razvijamo pod trgovačkim robnim markama i koji ulaze u asortiman, deklarišu se prema zahtevima novog Pravilinika, dok se stara ambalaža postojećih proizvoda privatne robne marke sukcesivno menja.

Razlike u odnosu na dosadašnje deklarisanje uočljive su u pogledu označavanja alergena, tako što je potrebno istaći dodatnim podebljanjem slova.

Oznaka roka trajanja je u potpunosti usklađena sa zahtevima deklarisanja na nivou EU. Od sada, rok trajanja je označen sa „best before“, odnosno „najbolje upotrebiti do“ nakon čega sledi tačan pun datum (dan, mesec, godina), ili „best before end“ odnosno „najbolje upotrebiti do kraja“ uz koji stoji mesec i godina.

Novim Pravilnikom je tačno propisana veličina fonta na deklaraciji kako bi se osigurala odgovarajuća čitljivost.

U potrošačkim organizacijama kažu da sitni aparati, ali i pojedine vrste dezodoranasa, losiona, šampona i druge kozmetike, najčešće ne poseduju uputstvo na srpskom jeziku, a u nekim slučajevima ni osnovne podatke o proizvodu.

- Slova su toliko sitna da je potrebna lupa, pa potrošačima ostaje samo da veruju reklami ili onome što trgovac kaže - objašnjava Vera Vida, predsednica CEPS-a

Koliko voća ima u soku

Pravilnik vrlo precizno definiše obavezu i način deklarisanja. Veoma detaljno propisuje način korišćenja reči, podataka, slovnih oznaka, naziva robe ili trgovačke marke, slikovnih prikaza ili simbola. Tako, korišćenje slike voća na boci povlači obavezu označavanja količine tog voća u sadržaju napitka, kao i odgovarujući naziv proizvoda koji zavisi od sadržaja i količine određenih sastojaka. Propisano je i jasnije definisanje roka trajanja hrane i upozorenja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik