Valjevo: Polovina radnji okačila katanac

Bez autora
Apr 18 2011

"Izdajem lokal" - poruka koja se sve češće viđa u praznim izlozima po Valjevu. Samo u velikom tržnom centru na novoj pijaci u Bulevaru vladike Nikolaja, polovina od ukupno 220 lokala - ne radi. Zatvorene su ne samo trgovine, već i zanatske radnje sa dugogodišnjom tradicijom. Malo bolje je u ekskluzivnoj trgovačkoj Knez-Miloševoj ulici u Valjevu, u takozvanoj BID zoni, gde od oko 170 lokala izvestan broj ne radi, a desetak je oglašeno za izdavanje. Dešava se da u jednoj godini u istom lokalu prvo bude butik, pa prodavnica obuće, a zatim knjižara. Od početka ekonomske krize kirije su pale, ali i dalje iznose do 25 evra po kvadratu. Lokali u Knez-Miloševoj ulici imaju u proseku pedesetak kvadrata, pa je zakupnina najveće opterećenje. Zato i ne čudi što se delatnosti zakupaca tako često menjaju.

Valjevo: Polovina radnji okačila katanac"Izdajem lokal" - poruka koja se sve češće viđa u praznim izlozima po Valjevu. Samo u velikom tržnom centru na novoj pijaci u Bulevaru vladike Nikolaja, polovina od ukupno 220 lokala - ne radi.

Zatvorene su ne samo trgovine, već i zanatske radnje sa dugogodišnjom tradicijom. Malo bolje je u ekskluzivnoj trgovačkoj Knez-Miloševoj ulici u Valjevu, u takozvanoj BID zoni, gde od oko 170 lokala izvestan broj ne radi, a desetak je oglašeno za izdavanje...

- Dešava se da u jednoj godini u istom lokalu prvo bude butik, pa prodavnica obuće, a zatim knjižara. Od početka ekonomske krize kirije su pale, ali i dalje iznose do 25 evra po kvadratu - kaže Milan Đurđević, direktor BID zone u Valjevu.

- Lokali u Knez-Miloševoj ulici imaju u proseku pedesetak kvadrata, pa je zakupnina najveće opterećenje. Zato i ne čudi što se delatnosti zakupaca tako često menjaju.

U tržnom centru u Bulevaru vladike Nikolaja opusteli lokali. U prodavnici "Ključ", specijalizovanoj za bravariju, kažu da je promet drastično opao.

- Kupovna moć građana katastrofalno je niska. Nekada su ljudi su kod nas dolazili sa čitavim spiskovima za kupovinu, a sad pazare po jednu bravu, ili katanac - kaže Andrija Stamenić, vlasnik radnje "Ključ".

- Sva je prilika da će katanac da zadesi mnoge privatne radnje. Lokale, pogotovo na spratu tržnog centra niko već duže ne uzima u zakup. A eventualna kupovina tog prostora, nikom ne pada na pamet.

Vlasnici radnji primećuju da poslednjih godina uprkos krizi prosto cvetaju kladionice, niču i advokatske kancelarije, ima i prilično pekara... Zanatlijama je, ističu, sve teže.

- Nikad gore nije bilo. Lokacija je dobra, ovde je velika pijaca, blizu je Dom zdravlja, ali mušterija nema - kaže frizerka Milena Đukić.

- Pored moje radnje lokal je prazan godinu dana, a izdaje se za samo dvadesetak evra mesečno.

Dobri poznavaoci ekonomskih prilika ističu da je sve više zatvorenih lokala posledica drastičnog pada kupovne moći građana. Prosečna plata u Valjevu iznosi manje od 30.000 dinara.

- Problem je što više od dve trećine prihoda odlazi na obaveze državi, radnicima i gradu. Sa takvim troškovima i visokom kirijom koju vlasnik lokala neće da smanji, jer od toga živi, samo mogu da stavim katanac na radnju - kaže vlasnik butika koji je insistirao na anonimnosti.

- Ne zapošljavam radnike jer nemam odakle da im dam plate. Sam radim dve smene, pa - dokle izdržim.

Vlasnike dodatno opterećuju komunalne takse i velike dažbine za puštanje muzike u lokalima. Mnogi su dospeli na sud zbog "harača na muziku"...

- Uprkos obećanjima da će komunalne i razne druge gradske takse da budu smanjene, to se ne dešava. Čujemo da grad ne može da smanji dažbine, jer ne dobija dovoljno takozvanih transfernih sredstava - kažu privatnici.

- Shvatamo da ni grad nije u zavidnoj situaciji i da budžet mora nekako da se napuni, ali, ne može se više izdržati...

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik