Velike razlike u cijenama popularne Starbucks kafe širom svijeta

Bez autora
Jun 04 2020

Cijene popularne kafe kompanije Starbucks u gotovo 16.000 poslovnica širom svijeta jako se razlikuju.

Stranica "finder.com" sačinila je usporedbu cijena pretvorivši sve cijene u američke dolare.

Prema ovoj platformi stanovnici Danske plaćaju najskuplju cijenu za vrući napitak - 6,05 USD. Švajcarska je na drugom mjestu u međunarodnom poređenju s 5,94 dolara za latte, na trećem mjestu je Finska s 5,40 dolara.

Njemačka je deveta na listi - ovdje jedna latte košta 4,39 USD. Najjeftinija kafa prema podacima "finder.com" je u Turskoj a iznosi 1,78 USD po latteu.

Uporedba cijena koju pravi kompanija Zaster stavlja Cirih na prvo mjesto skupih lokacija, a London u sredinu, dok Južna Afrika figurira kao najjeftinija sa 1,72 evra za napitak.

Kada ja riječ o Evropi poređenje "finder.com" pokazuje da je kafa u sjevernoj Evropi, tj. Danskoj, Švedskoj i Finskoj (prosječno 6,35 USD za latte) veća za 20 centi nego u zapadnoj Evropi (prosječno 6,05 USD), dok su cijene u južnoj i istočnoj Evropi niže. To je otprilike u skladu s troškovima života u tim krajevima.

Sa druge strane, iznenađuje činjenica da su SAD tek na 16. mjestu u rang listi "finder.com" sa samo 4,30 dolara po šoljici napitka. Prema daljnjoj studiji, veliki kapućino košta u prosjeku svega 2,75 USD, a u inače skupoj metropoli Njujorka najskuplji je u cijeloj zemlji sa 3,25 USD. Tamo još uvijek košta manje nego na primjer u Minhenu ili Berlinu - iako je Njujork inače poznat kao skupi grad.

Kafa Starbuks takođe je skupa na Bliskom istoku 7 USD za veliki latte u Saudijskoj Arabiji, a u Aziji, pa čak i u Južnoj Americi, prema poređenju cijena, kafa je skuplja nego u SAD-u.

Prema godišnjem izvještaju za 2019. godinu, Starbucks je u protekle tri godine ostvario više od 70 odsto prodaje prodajom pića, a samo 20 odsto prihoda dolazilo je od prodaje mafina i sličnih proizvoda.

Usput, kompanija ne samo da ostvaruje toliko velike prodaje od visokih cijena jednostavnih pića kao što su latte ili cappuccino. Veliki dio prihoda, prema Handelsblattu, dolazi od prodaje posebnih pića poput sojinog carmel kapućina.

Handelsblatt izvještava kako se takav napitak izračunava prema Starbucks-u. Ako napitak košta 7,65 evra, kupac stoga plaća samo malo više od polovine za sam kapućino - a zatim doplatu od nešto manje od 50 centi za sojino mlijeko, manje od evro za dodatak kafe i još nešto manje od evra za kremu i gotovo 80 centi za malo karamela.

Ali očigledno se isplati: prema godišnjem izvještaju Starbucks-a, kompanija je u 2019. godini imala približno 26,5 milijardi dolara prodaje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik