Verso - prva Toyota opremljena BMW-ovim motorom

Bez autora
Dec 03 2013

Dve godine posle potpisivanja ugovora o isporuci dizel motora sa BMW grupacijom, Verso 1,6 D-4D će biti prva Toyota opremljena BMW-ovim motorom. Uvođenje 1,6 litarskog D-4D motora proširuje gamu motora na Versu, koja se sada sastoji od četiri dizel i 2 benzinska motora. Snaga ovog 1,6 litarskog dizel motora je 112 ks pri 4000 o/min, dok je obrtni moment 270 Nm pri 1750-2250 o/min. Emisija CO2 je 119 g/km. Tehnički centar TME, sa sedištem u Belgiji, je vodio razvoj 1,6 D-4D motora za Verso, što je obezbedilo savršeno uklapanje sa vozilom i Toyotinim menjačem i elektronikom. Na taj način je sačuvana udobnost i dinamičke performanse originalnog Versa. Nekoliko delova je novorazvijeno, kao što su nosači motora, zamajac, novo kućište menjača i stop/start sistem koji dodatno povećava efikasnost i smanjuje emisije izduvnih gasova.

Verso - prva Toyota opremljena BMW-ovim motoromDve godine posle potpisivanja ugovora o isporuci dizel motora sa BMW grupacijom, Verso 1,6 D-4D će biti prva Toyota opremljena BMW-ovim motorom.

Uvođenje 1,6 litarskog D-4D motora proširuje gamu motora na Versu, koja se sada sastoji od četiri dizel i 2 benzinska motora.

Snaga ovog 1,6 litarskog dizel motora je 112 ks pri 4000 o/min, dok je obrtni moment 270 Nm pri 1750-2250 o/min. Emisija CO2 je 119 g/km.

Tehnički centar TME, sa sedištem u Belgiji, je vodio razvoj 1,6 D-4D motora za Verso, što je obezbedilo savršeno uklapanje sa vozilom i Toyotinim menjačem i elektronikom. Na taj način je sačuvana udobnost i dinamičke performanse originalnog Versa. Nekoliko delova je novorazvijeno, kao što su nosači motora, zamajac, novo kućište menjača i stop/start sistem koji dodatno povećava efikasnost i smanjuje emisije izduvnih gasova.

Proizvodnja Versa sa 1,6 D-4D motorom će početi u januaru 2014. u Toyotinoj fabrici u Turskom gradu Adapazariju - jedinom postrojenju gde se proizvodi Verso. U ovoj fabrici se takođe proizvodi najnovija generacija Corolle.

Isporuka dizel motora je početak šire saradnje između BMW grupacije i Toyote, u okviru koje ove kompanije planiraju da zajednički razviju sisteme gorivih ćelija i rade na razvoju tehnologija laganih karoserija, izvedu studiju izvodljivosti zajedničkog razvoja platforme sportskog automobila, kao i da zajednički istražuju litijum-vazdušne baterije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik