Vještačka inteligencija može biti pokretač privrednog razvoja

Bez autora
Dec 06 2023

Vještačka inteligencija može biti pokretač privrednog razvoja, ali i društva u cjelini, jer predstavlja sastavni elemenat svakog područja društvenog djelovanja bilo u privredi, preduzetništvu, informacionim tehnologijama, medicini, obrazovanju i ostalim oblastima, poručila je pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Republike Srpske Jelena Starčević.

Na Petoj konferenciji "Forvard" na kojoj se govori o budućnosti vještačke inteligencije, Starčevićeva je istakla da je veoma bitno pratiti i njene moguće zloupotrebe.

"Zloupotrebe se razvijaju jednakom brzinom kao i sama vještačka inteligencija, zbog čega je neophodno preavovremeno reagovati i zaštiti državu i društvo, posebno djecu od mogućnosti negativnog uticaja", rekla je Starčevićeva novinarima u Banjaluci.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić ukazao je na veliki značaj vještačke inteligencije u savremenom društvu, zbog čega konferencija ima za cilj da predstavi i objasni benefite koje poslovanje može da ima, koristeći alate vještačke inteligencije.

"Trend razvoja informaciono-komunikacionih tehnologija, koji je bio najbrže rastući, u ovoj godini je počeo da usporava, što je bilo iznenađenje za analitičare koji prate trendove na ekonomskom tržištu, a jedan od razloga je nagli razvoj vještačke inteligencije i toga što će ući u svaku poru našeg poslovanja i životnog djelovanja", rekao je Gverić.

Predstavnik Njemačke razvoje agencije (GIZ) Eva Naer naglasila je da će vještačka inteligencija biti dio svakog poslovanja.

Ona je navela da GIZ realizuje projekat koji se bavi digitalizacijom i inovacijama u malim i srednjim preduzećima, a cilj je da pomognu digitalizovanje njihovog poslovanja.

Danas je prvi dan konferencije na kojoj će tim stručnjaka, istraživača i preduzetnika iz SAD, Njemačke, Srbije i BiH govoriti o budućnosti vještačke inteligencije, a organizuje je Inovacioni centar Banjaluka uz podršku Ministarstva za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik