Vlada nikako da ukine pare

Bez autora
Sep 13 2011

Iako je Narodna banka Srbije još pre četiri godine povukla iz opticaja kovanice manje od dinara, na cenama koje su u trgovinama nalepljene na proizvode ili stoje na računima za komunalije, iznosi nisu zaokrugljeni. Centralna banka je još 1. novembra 2007. donela odluku da se krajnji obračuni prilikom plaćanja robe i usluga gotovim novcem zaokrugljuju i to naniže (nula dinara), ako na računu stoji iznos od jedne do 50 para i naviše (na dinar), ako je na računu od 51 do 99 para. To u praksi znači da ako osoba plaća račun gotovim novcem u iznosu od 96,49 dinara, biće joj naplaćeno 96,00 dinara, a ako plaća račun od 96,51 dinara, na kraju će platiti 97,00 dinara. Takvog zaokruživanja nema ako se koristi platna kartica neke banke. Ako kupac plaća robu karticom, njegov račun se zadužuje tačnim iznosom koji se nalazi na fiskalnom računu. Ekonomisti ističu da ne vide nikakav smisao u izražavanju para na cenama.

Vlada nikako da ukine pareIako je Narodna banka Srbije još pre četiri godine povukla iz opticaja kovanice manje od dinara, na cenama koje su u trgovinama nalepljene na proizvode ili stoje na računima za komunalije, iznosi nisu zaokrugljeni.

Centralna banka je još 1. novembra 2007. donela odluku da se krajnji obračuni prilikom plaćanja robe i usluga gotovim novcem zaokrugljuju i to naniže (nula dinara), ako na računu stoji iznos od jedne do 50 para i naviše (na dinar), ako je na računu od 51 do 99 para.

- To u praksi znači da ako osoba plaća račun gotovim novcem u iznosu od 96,49 dinara, biće joj naplaćeno 96,00 dinara, a ako plaća račun od 96,51 dinara, na kraju će platiti 97,00 dinara - objašnjavaju u NBS.
Takvog zaokruživanja nema ako se koristi platna kartica neke banke.

- Ako kupac plaća robu karticom, njegov račun se zadužuje tačnim iznosom koji se nalazi na fiskalnom računu - kažu za „24 sata” u Sosijete ženeral banci.

Ekonomisti ističu da ne vide nikakav smisao u izražavanju para na cenama.

- Ne razumem zašto u trgovinama lepo ne napišu tačan iznos koji treba da se plati. Pošto se cene zaokružuju i na nula i na dinar, nije tu niko na dobitku ili gubitku. Trebalo bi da se konačno ukinu te pare i u praksi - kaže jedan od njih.

Na pitanje da li će ukinuti plaćanje u parama, NBS odgovara da to nije njihova nadležnost.

- Donošenje odluke o zaokruživanju cena u bezgotovinskom platnom prometu nije u našoj nadležnosti, već je za to zadužena Vlada Srbije. Kako Vlada nije donela takvu odluku, cene robe i usluga se i dalje izražavaju u parama. U bezgotovinskom platnom prometu roba i usluge mogu se plaćati i u parama, dok se u gotovinskim transakcijama primenjuje zaokruživanje cena u napred navedenom rasponu - kažu u NBS.

Isto pitanje postavili smo i Ministarstvu finansija, ali odgovor nismo dobili.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik