Vodenice isplativ posao u Srbiji

Bez autora
Aug 06 2020

Pokretanje vodeničarskog posla može da bude isplativ posao u Srbiji, savetuju iz Nacionalnog tima za preporod sela Srbije povratnike iz inostranstva.

Danas ne postoje zvanični podaci o broju vodenica-potočara u Srbiji, a procene se kreću od 700 do blizu 1.000.

Kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije i ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić kaže da je obnova i stavljanje u funkciju starih vodenica u Srbiji višestruko koristan projekat.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Krkobacih je rekao da su vodenice osoben deo materijalne kulture Srbije, i pored egzistencijalnog, imaju i istorijski i socijalno-društveni značaj, jer su se u njima meštani vekovima okupljali radi donošenja važnih životnih odluka.

"Danas vodenice-potočare mogu da imaju i značajnu ekonomsku dimenziju u okviru seoskog turizma, kojim se u Srbiji bavi oko 1.000 poljoprivrednih gazdinstava. Posebno su poželjne za meljavu žitarica jer ne zagađuju okolinu i ne troše električnu energiju“, kaže Krkobabić.

Napomenuo je da su vodenice geostrateški veoma značajne zbog mogućnosti proizvodnje brašna i u vanrednim okolnostima i kriznim situacijama, i zato je apelovao na sve lokalne samouprave da pomognu zainteresovanim domaćinima, posebno onima koji su udruženi, u obnavljanju i funkcionalnom aktiviranju vodenica.

Predsednik Društva vodeničara Srbije Milan Pavlović, suvlasnik vodenice u Markovoj crkvi, opština Lajkovac, navodi da su vodenice apsolutno ekološke tvorevine, savršeni spoj prirode i čovekovog izuma, ljubavi i upornosti da se opstane.

Pavlović kaže da su vodenice danas, nažalost, postale atrakcija, ali da one, pored proizvodnje originalnog kvalitetnog brašna od celog zrna žitarica, mogu da budu izazov za duži boravak turista, za šta je potrebno u blizini vodenice izgraditi i vajate za turiste sa restoranom.

Među problemima budućih vodeničara, Pavlović navodi imovinsko- pravne odnose kod onih vodenica čiji vlasnici odavno nisu među živima, a naslednici nisu zainteresovani da nastave taj posao.

Društvo vodeničara, koje je registrovano 2010. godine, ima međunarodni karakter, jer među 72 člana, tri su iz Republike Srpske i Crne Gore.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik