Vojvodina: Konkursi za zapošljavanje u 2013. godini

Bez autora
Mar 14 2013

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin danas je predstavio javnosti tri javna poziva upućena poslodavcima i lokalnim samoupravama u Vojvodini kojima se podstiče zapošljavanje putem sufinansiranja radnih mesta u Vojvodini. Objavljivanjem konkursa u pokrajini počinje ostvrivanje aktivne politike zapošljavanja u 2013. godini. U novosadskom “Dnevniku” i na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, danas su objavljena tri javna poziva: jedinicama lokalne samouprave na teritoriji Vojvodine za podnošenje zahteva za sufinansiranje programa, ili mera aktivne politike zapošljavanja, poslodavcima za dodelu subvencije za otvaranje novih radnih mesta, kao i javni poziv nezaposlenim licima za dodelu subvencije za samozapošljavanje.

Vojvodina: Konkursi za zapošljavanje u 2013. godiniPokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin danas je predstavio javnosti tri javna poziva upućena poslodavcima i lokalnim samoupravama u Vojvodini kojima se podstiče zapošljavanje putem sufinansiranja radnih mesta u Vojvodini.

Objavljivanjem konkursa u pokrajini počinje ostvrivanje aktivne politike zapošljavanja u 2013. godini.

U novosadskom “Dnevniku” i na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, danas su objavljena tri javna poziva: jedinicama lokalne samouprave na teritoriji Vojvodine za podnošenje zahteva za sufinansiranje programa, ili mera aktivne politike zapošljavanja, poslodavcima za dodelu subvencije za otvaranje novih radnih mesta, kao i javni poziv nezaposlenim licima za dodelu subvencije za samozapošljavanje.

U javnom pozivu poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta, radi se o subvencijama od po 130.000 dinara po novootvorenom radnom mestu. Dodatak na subvenciju iznosi 20.000 dinara. Ukupan iznos subvencije od 150.000 dinara dodeljuje se poslodavcu koji zapošljava lice starije od 50 godina. Za ovu namenu u pokrajinskom budžetu planirano je više od 207,35 miliona dinara i očekuje se otvaranje oko 1.500 novih radnih mesta. Korisnik sredstava subvencije za otvaranje novih radnih mesta dužan je da zaključi ugovor o radu sa nezaposlenim licem u skladu sa zakonom, na neodređeno vreme, sa punim radnim vremenom, s tim da radni odnos traje najmanje 24 meseca od dana zasnivanja radnog odnosa. Javni poziv je otvoren do utroška sredstava predviđenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. oktobra 2013. godine.

Subvencije za samozapošljavanje dodeljivaće se nezaposlenim licima u jednokratnom iznosu od po 160.000 dinara, radi obavljanja novoregistrovane delatnosti na teritoriji AP Vojvodine. Na taj način, sa 68,8 miliona dinara iz budžeta Vojvodine, biće obezbeđeno zaposlenje za 430 lica koja žele da pokrenu sopstveni biznis. Javni poziv takođe je otvoren do utroška sredstava predviđenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. oktobra 2013. godine.

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, u skladu sa Pokrajinskim akcionim planom za zapošljavanje za 2013. godinu, sufinansiraće gradove i opštine na teritoriji Vojvodine u iznosu od 162 miliona dinara za programe zapošljavanja pripravnika, stručnu praksu, javne radove i obuku u profesionalnim i radnim veštinama. Konkurs je otvoren do 22. marta 2013. godine.

Radi se o tri izuzetno značajna konkursa, a oni treba da stvore uslove za zapošljavanje oko 4.500 ljudi, naglasio je Vasin.

Vlada Vojvodine je ove godine izdvojila u pokrajinskom budžetu značajan iznos finansijskih sredstava za otvaranje novih radnih mesta u Vojvodini. Očekuje se da se nastavi trend koji poslednjih nekoliko godina traje u Vojvodini - da se ne povećava broj lica na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Od 2008. godine do danas, kroz programe Pokrajinskog sekretarijata, otvoreno je blizu 30.000 radnih mesta direktno, plus radna mesta koja su, iz pomoć Pokrajine, otvorena u vojvođanskim lokalnim samoupravama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik